Gezondheid

Oppassen geblazen: déze groenten kun je beter niet rauw eten

oppassen-geblazen-deze-groenten-kun-je-beter-niet-rauw-eten.jpg

Groenten leveren weinig calorieën en veel voedingsstoffen op. Je kunt er dan ook eigenlijk niet te veel van eten. Maar wist je dat er een aantal exemplaren zijn die je beter niet rauw kunt eten vanwege de natuurlijke gifstoffen?

Hier een handig overzichtje.

1. Aubergines niet rauw eten

Hoewel aubergines heerlijk zijn, kun je er beter niet vóór het koken of bakken van snoepen. Aubergines bevatten namelijk de stof solanine die kan leiden tot maag- en darmklachten als je ze rauw eet.

2. Champignons

Champignons en andere rauwe paddenstoelen bevatten het gifstofje araritine, dat in grote hoeveelheden giftig is. Hoewel het dus geen kwaad kan om een paar rauwe champignons in je mond te stoppen, kun je maar beter niet het hele bakje rauw eten.

Lees ook: Hoge bloeddruk? Deze 3 groentes kunnen daartegen helpen

3. Kidneybonen

Wist je dat ook rauwe kidneybonen het giftige stofje lectine bevatten? Dit stofje kan je misselijk maken en zelfs laten overgeven. Zelfs gedroogde kidneybonen bevatten deze giftige stof. Het is dus belangrijk om kidneybonen áltijd te weken en koken. Kidneybonen uit een blik kun je overigens wel rauw eten, omdat deze al verhit zijn.

4. Sperziebonen

Ook sperziebonen kun je beter niet rauw eten. De peulvruchten bevatten namelijk ook lectine, net als kidneybonen. Zorg er daarom voor dat je je sperziebonen altijd eerst kookt voordat je ze opeet. Sperziebonen uit blik of uit de diepvries hoef je niet per se te koken, omdat deze al vooraf verhit zijn.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken. Bestel ‘m hier.

 

Bron | Santé
Beeld | iStock

Ook interessant