Gezondheid

Niet zo’n fan van groente? Marineren is dé oplossing

groente-marineren.jpg

Groente op een lekkere manier bereiden kan best lastig zijn. Soms heb je gewoon geen zin in die flauwe broccoli of saaie boontjes. De oplossing voor meer smaak? Marineren. Dat kun je niet alleen bij vlees doen, maar ook heel goed met je groente.

Zo tover je je saaie bordje groenvoer in een handomdraai om naar een culinair feest.

Groente marineren

Groente marineren werkt hetzelfde als vlees marineren. Kies een marinade, plaats deze in een bakje of zakje, en voeg hier de groente aan toe. Laat het vervolgens zo lang mogelijk liggen. Minimaal een uur, maar de hele nacht kan ook. Dat betekent dus wel dat er wat voorwerk nodig is.

Verschillende smaken

Bijna alle groentesoorten zijn te marineren. Paprika, broccoli, bloemkool, wortel, courgette, ui, aubergine, bietjes… De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook bij het maken van de marinade kun je je creativiteit kwijt. Wat dacht je van honing, sojasaus, knoflook of Balsamico-azijn? Ook kun je kruiden als laurier, tijm of rozemarijn toevoegen. De nieuwe smaken zullen je verrassen én motiveren om meer groente te eten.

Lees ook:

Zeven tips om zoveel mogelijk vitamines te behouden tijdens het koken

Zuur en zoet

Het enige wat je beter kunt vermijden is zuur. Een zure marinade van bijvoorbeeld citroen, limoen of azijn kan de groente zacht en slap maken. Suiker en andere zoetstoffen kunnen wel, maar deze verbranden weer snel wanneer de groente gebakken of gegrild worden. Hier moet je dus wel een beetje mee oppassen.

Meer smaak

Na het marineren kun je de groente bereiden zoals je gewend bent. Je kunt het grillen, roosteren, bakken of barbecueën. De verschillende bereidingswijzen geven allemaal weer een andere smaak aan de groente, dus probeer vooral uit wat je het lekkerst vindt. Serveer de groenten met wat couscous, kip of een salade, en smullen maar!

Bron | Culy.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Ook interessant