Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5x groener doen met Kerst

margriet_kerstboom.jpg

Wat is dat toch? Zodra de kerstsfeer in de lucht hangt, lijkt ons groene bewustzijn te smelten als sneeuw voor de winterzon. Zo zeg je ho, ho, ho tegen energieverspilling en worden het toch zalige en gezellige feestdagen.

1. Doorgeven maar

Ondanks alle goede intenties van de gulle gever blijven de meeste mensen elke Kerst achter met één of tweecadeaus die ongebruikt in een kast belanden. Waar jijmisschien niet zit te wachten op nog een wijnopener, pakketje douchespullen of boekenbon is er vast iemand in je omgeving wél heel blij mee. Pak daarom dit jaar uit met enkel doorgeefcadeaus. Het plezier zal er niet minder om zijn en zo’n jaartje consuminderen is goed voor het milieu én je portemonnee.

2. Weet wat je eet

Er zijn legio feestelijke gerechten die het milieu niet al te zwaar belasten. Het is daarbij aan te raden om vooral met lokale seizoensproducten te koken en broeikasgas-boosdoeners als vlees en zuivel met mate te gebruiken. De website www.hetkanwel.net geeft het goede voorbeeld en verzamelde recepten voor een heerlijk én duurzaam kerstdiner. Wat dacht je van het volgende menu:

  • amuse: mosselen in bier met balsamico uien en citroengranité,
  • voorgerecht: pompoenrisotto met romige prei, knoflookwolken en Olde Remeker-truffels,
  • hoofdgerecht: zeebaars met bietentopping, couscous, krokante lasagne en walnotenmarshmallows,
  • nagerecht: stoofperen met chocoladesaus, Haagse bluf en kaneelgelei.
  • Glaasje biologische wijn erbij en je duurzame kerstdiner is compleet.Kijk voor alle recepten op hetkanwel.net/een-duurzaam-kerstdiner.

3. Digitaal kaartje

Het aantal kerstwensen dat per post wordt verstuurd, loopt al jaren in rap tempo terug. Gingen er in 2012 nog 160 miljoen kaarten op de bus, in 2013 waren dat er 145 miljoen en vorig jaar 130 miljoen. Intussen groeit de hoeveelheid digitale kerstgroeten, en dat is goed nieuws voor het milieu (al is het wat minder voor de postdiensten). Ook zonder postzegel is het de gedachte die telt. Alles kan, van een feestelijke e-mail met een mooie foto van je gezin en een verslagje van hoe jullie het afgelopen jaar hebben beleefd tot een grappige post op Facebook waarin je al je digitale contacten fijne feestdagen wenst met een bewegend plaatje van de kat met een kerstmuts op. Ben je (te) gehecht aan papieren kerstkaarten, maar zoek je een duurzame variant? Er zijn er steeds meer te koop van gerecycled materiaal.

4. Led it shine

Bestaat je kerstverlichting nog uit een snoer ouderwetse kleine gloeilampjes? Dan is nu het moment om over te stappen naar led. Deze lampjes gebruiken tot tien keer minder energie; ze zijn dus een stuk minder belastend voor het milieu en je energierekening. Neem, als je toch in de winkel bent, meteen een tijdschakelaar mee. Eén keer instellen en de lichtjes gaan elke avond netjes uit, zonder dat jij er omkijken naar hebt.

5. Kook met mate

Maar liefst negentig procent van de Nederlanders slaat rond de kerstdagen veel te veel boodschappen in. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat ruim een derde van het gekochte eten in de
prullenbak eindigt. Dat gaat elke Kerst om 300 miljoen euro aan voedselverspilling! Zonde voor het milieu, maar ook van het geld. Alle reden om die boodschappenlijst voor de feestdagen nog eens kritisch door te lopen en van tevoren te bedenken wat je met eventuele restjes gaat doen. Maak bijvoorbeeld alvast wat extra ruimte vrij in de vriezer, of organiseer een derde-kerstdag-kliekjes-diner. Gezellig!

Hoe groen ben jij? Doe de quiz

7 makkelijke manieren om groener te leven 

Dit en nog veel meer groene tips vind je in Margriet 50. Vrijdag in de winkel en online te bestellen.

M50 Cover Maaike.indd

Ook interessant