Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Groene thee te bitter? Dan doe je dít verkeerd

groene-thee.png

Vind je groene thee vaak wat bitter smaken? Dikke kans dat je de thee te heet zet. En wist je dat je voor de lekkerste thee het water niet opnieuw mag koken?

Het staat op veel theeverpakkingen: eerst het water koken, dan het theezakje met kokend heet water besprenkelen en enkele minuten laten intrekken. Dat klopt misschien voor zwarte thee, maar voor groene thee is het veel beter om het water eerst een paar minuten te laten afkoelen. Om te voorkomen dat groene thee een bittere smaak krijgt, kun je deze namelijk het beste zetten met water van ongeveer zeventig tot tachtig graden. Net zo gezond en veel lekkerder!

Niet opnieuw koken

Voor de lekkerste thee gebruik je ook altijd vers gekookt water. Water dat al heeft gekookt voor een vorige kop thee, kun je dus beter niet opnieuw voor de thee gebruiken. Dat heeft te maken met het koolstofdioxidegas (CO2) dat in het water zit; deze heeft effect op de smaak en kleur van thee. Tijdens het kookproces verdampt er wat van dit gas en als je water opnieuw aan de kook brengt, verliest het nóg meer aan CO2, wat een negatief effect heeft op de smaak van thee.

Goed voor de bloeddruk

Nog een reden om groene thee te drinken: het is goed voor je bloeddruk. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen daarom elke dag drie koppen van het groene elixer te drinken. Dat gezondheidseffect is vermoedelijk te herleiden naar de zogeheten flavonoïden (antioxidanten). Groene thee zit bomvol flavonoïden en deze stofjes lijken heel gezond voor ons lichaam. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat ze beschermen tegen diabetes en inmiddels denken wetenschappers dus ook dat deze flavonoïden in de thee voor een gezondere bloeddruk zorgen.

Geen fan van groene thee? Volgens het Voedingscentrum kun je ook drie koppen zwarte thee per dag drinken, daarin zitten bijna net zoveel flavonoïden. Dit geldt echter niet voor kruidenthee, zoals kamille-en rooibosthee.

Leuke artikelen van margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant