Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt groen licht tegen migraine?

groen-licht-tegen-migraine-kan-dat-echt-de-pijn-verzachten.jpg

Migraine-aanvallen kunnen ontzettend vervelend zijn. Daarom wordt er vaak gezocht naar middeltjes en oplossingen die de pijn kunnen verlichten of wegnemen. Zo schijnt groen licht te helpen tegen migraine. Maar klopt dat echt?  

Kun je die groene lampen en speciale zonnebrillen alvast inslaan voor een volgende migraine-aanval? 

Gevoeligheid voor licht

Veel mensen zijn tijdens een migraine-aanval erg gevoelig voor licht. Zo is licht al snel te fel. Daarom wordt vaak aangeraden om bij een migraineaanval een zonnebril te dragen en zo veel mogelijk donkere ruimtes op te zoeken. De pijnsignalen die hersenen tijdens een aanval krijgen lijken volgens wetenschappers van de Universiteit van Harvard namelijk te verergeren door licht. De onderzoekers voerden ook een studie uit bij blinde mensen met migraine. Hieruit bleek dat ook zij in een lichte omgeving en vooral bij blauw licht meer pijn ervoeren. Hierdoor kwamen er meer eerder al zonnebrillen met een blauw licht filter op de markt. 

Groen licht tegen migraine

Tijdens een nieuw onderzoek van dezelfde wetenschappers werd in een donkere kamer geëxperimenteerd met een verhoogde intensiteit van wit, blauw, rood, oranje en groen licht. Hier werd niet alleen de ervaring van de testpersonen bevraagd, maar ook hun hersenactiviteit en zenuwsignalen tussen de ogen en hersenen gemeten. Hieruit bleek dat de alleen bij groen licht de migraine bij de testpersonen niet erger werd. Het kon zelfs de pijn verminderen. Uit het onderzoek bleek dat de hersenen en ogen minder elektrische activiteit veroorzaakte dan bij wit, blauw, rood of oranje licht. Ook bij een onderzoek op ratten bleek dat groen licht minder hersenactiviteit veroorzaakt.  

Lees ook: Last van migraine? Dit zijn de vijf fasen van een aanval

Groene waas 

Nu is het niet zo dat je meteen al de lampen in je huis moet vervangen voor groen licht, want het is voor mensen met migraine nog steeds het prettigst om een donkere ruimte te zijn. Het gaat vooral om een zwak groen schijnsel dat de pijn zou kunnen verlichten. Zorg dus voor een lamp die een zachte groen waas afgeeft. Daarnaast zou je op zoek kunnen gaan naar een zonnebril die het licht zo filtert dat je alleen nog groen licht binnen krijgt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | New Scientist, Gezondheidsplein
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant