Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dichtbij groen wonen helpt tegen dementie, Alzheimer, Parkinson en MS

dichtbij-groen-wonen-helpt-tegen-dementie-alzheimer-parkinson-en-ms.jpg

Omdat er nog altijd geen geneesmiddel is voor aandoeningen als Alzheimer, multiple sclerosis, Parkinson en dementie worden er veel nuttige onderzoeken naar gedaan. Zo blijkt uit nieuw onderzoek aan de Universiteit van British Columbia dat het gezonder is om dichtbij groen te wonen. Het onderzoek werd gehouden onder bijna 700.000 volwassenen in de regio Vancouver. In of dichtbij groen wonen helpt tegen dementie, Alzheimer, MS en Parkinson.

Moeten we allemaal naar het platteland verhuizen?

Drukke wegen ongezond?

Onderzoekers kwamen er achter dat minder dan 50 meter van een grote weg of minder dan 150 meter van een snelweg af wonen, in verband te brengen is met deze vier ziektes. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen die zo dichtbij autoverkeer wonen jarenlang vervuilde lucht inademen. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het wonen nabij drukke wegen leidde tot een toename van 14 procent bij dementie en 7 procent bij Parkinson. Terwijl het wonen in de buurt van groen het risico op diezelfde aandoeningen significant verlaagde.

Lees ook:
Waarom lezen de kans op dementie kan verlagen

Meer groen, minder auto’s

”Dit is de eerste keer dat we een bevestigde link hebben kunnen vinden tussen luchtvervuiling, verkeersdichtheid en een hogere kans op dementie, Parkinson, Alzheimer en MS”, zegt Weiran Yuchi, onderzoeksleider. ”Het goede nieuws is dat groene ruimtes een positief effect hebben op het verminderen van kans op deze ziektes. Er is meer onderzoek nodig, maar het is nu al duidelijk dat er bij stedelijke planning meer moet worden gedacht aan groen. En natuurlijk ook aan het verminderen van gemotoriseerde voertuigen.”

Naast het feit dat planten en bomen een luchtzuiverende werking kunnen hebben, bleek uit het onderzoek ook dat mensen die in de buurt van parken of bossen wonen vaker fysiek actief zijn. Denk daarbij ook aan veel wandelen en meer sociaal contact opzoeken. Iets wat natuurlijk ook weer een positieve uitwerking heeft op je hersenen. Volgens het onderzoek heeft zelfs alleen al het zicht op een groene omgeving een positief effect op mensen.

Bron: sciencedaily | Universiteit van British Columbia
Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant