Margriet logo
null Beeld

Groeit een tumor sneller door suiker? 10 feiten en fabels over kanker

Is het krijgen van kanker een kwestie van domme pech, of kan het toch worden voorkomen door minder suiker te eten? Over de ziekte, borstkanker in het bijzonder, doen nog steeds veel fabels de ronde. Test je kennis op deze Wereldkankerdag.

1- Groene thee helpt tegen kanker

FABEL: De gezonde werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten die erin zitten. Maar het slikken van antioxidanten helpt niet tegen het krijgen van kanker. Ook het drinken van groene thee kan dus geen kanker helpen voorkomen. Bij een aantal studies met kankercellen en bij muizen leek groene thee wel de vorming van uitzaaiingen te voorkomen. Dit is echter nog niet bij mensen onderzocht. We kunnen daarom niet zeggen dat groene thee het ontstaan van uitzaaiingen kan beïnvloeden.

2- Van deodorant krijg je borstkanker

FABEL: In de media deden een tijdje wilde verhalen de ronde dat je borstkanker zou kunnen krijgen van deodorant. In antitranspiratiedeodorant zit aluminium om de zweetproductie tegen te gaan en geurtjes te neutraliseren. Uit wetenschappelijk onderzoek is nooit gebleken dat er een verband bestaat tussen aluminium en borstkanker. Sommige mensen gebruiken als alternatief deo met aluinsteen. Maar hoe 'natuurlijk' ook, feitelijk is dit óók aluminium. Wie elke vorm van aluminium wil vermijden, rest weinig anders dan een washandje met zeep...

3- Een gezonde levensstijl kan de kans op kanker verkleinen

FEIT: Bijna eenderde van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl, en zou daarmee in principe kunnen worden voorkomen. Roken is de grootste boosdoener, verantwoordelijk voor 19 procent van alle nieuwe kankerdiagnoses. Slechte eetgewoonten (10 procent), overgewicht (4 procent), alcoholgebruik (3 procent) en te weinig lichaamsbeweging (2 procent) volgen. Bij mannen blijkt onvoldoende groente en fruit eten belangrijker bij het ontstaan van kanker dan bij vrouwen, terwijl onvoldoende bewegen juist bij vrouwen een grotere rol speelt.

4- Van beugelbh's kun je borstkanker krijgen

FABEL: Er wordt weleens gezegd dat beugels in bh’s de lymfecirculatie zouden afknellen, waardoor borstkanker kan ontstaan. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. We kunnen dus met een gerust hart beugelbh's blijven dragen.

5- Overgewicht na de overgang gaat gepaard met een verhoogde kans op borstkanker

FEIT: Inderdaad verhoogt dit de kans op het krijgen van borstkanker. Wie vóór de overgang al te zwaar was, loopt geen verhoogd risico.

6 - Stress en negatieve emoties kunnen kanker veroorzaken

FABEL: Veel mensen denken dat stress en heftige emoties kanker kunnen veroorzaken. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van deze ziekte. Hieruit is tot nu toe geen verband gebleken tussen stress en het krijgen van kanker.

7- Van suiker groeien tumoren harder

FABEL (tot nu toe): Er zijn maar heel weinig goede onderzoeken die het effect van suiker in voeding op de groei van een tumor hebben onderzocht. Hoewel een tumor zich vooral voedt met glucose uit het bloed (bloedsuiker), wat razendsnel wordt verhoogd als je bijvoorbeeld snoep maar ook wit brood eet, geven de onderzoeken geen betrouwbare aanwijzingen dat suiker de groei van kankertumoren versnelt. Wetenschappelijk bewijs blijft dus uit. Wel kan het gebruik van suiker gemakkelijk leiden tot overgewicht, wat het risico op de terugkeer van de tumor vergroot en het verloop van de ziekte kan verslechteren. Goede redenen om het gebruik van suiker te beperken.

8- Door vitaminepillen te slikken, kan ik kanker voorkomen

FABEL: Er is onvoldoende bewijs dat het slikken van vitaminepillen de kans op kanker vermindert. Wel zijn er aanwijzingen dat een combinatie van een gezond gewicht, voldoende beweging en gezonde voeding de kans op bepaalde kankertypes kunnen helpen verkleinen. Hoewel we niet altijd weten hoe voeding de kans op kanker beïnvloedt, is er genoeg bewijs dat gezonde voeding (voldoende groente en fruit, voldoende vezels en calcium, niet te veel rood vlees) beschermt tegen het krijgen van sommige soorten van kanker.

9- Vrouwen met grote borsten hebben meer kans op borstkanker

FABEL: De grootte van je borsten heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen.

10-Kanker is vaak een kwestie van pech

FEIT: Hoewel zo'n 30 procent van de kanker kan worden voorkomen door een gezonde levensstijl, is kanker ook een kwestie van aanleg, virusbesmettingen en pech. Ook al leef je nog zo gezond, een garantie dat je nooit in je leven kanker zult krijgen, is er niet. Piet Borst, emeritus hoogleraar biochemie aan de Universiteit van Amsterdam vergelijkt het risico op het krijgen van kanker altijd met 'Russische roulette'. "De kans dat je door een kogel wordt getroffen is klein, maar natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel kogels je in het pistool stopt." Voldoende bewegen is al een kogel minder.

Bron | mamapoli-umcutrecht.nl en NRC.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden