Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Val je in de ‘griepprikgroep’? Dít is wanneer je dan aan de beurt bent voor je boosterprik

dit-is-wanneer-de-griepprikgroep-de-boosterprik-kan-krijgen.jpg

De boosterprikken tegen het coronavirus worden in Nederland nu grotendeels gegeven op basis van leeftijd. Zestigplussers kunnen nu een afspraak maken, en vanaf januari is ook de groep van 18 tot 60 jaar oud aan de beurt. Maar hoe zit dat met de boosterprik mensen die een verhoogd medisch risico hebben en dus in de zogenoemde ‘griepprikgroep’ vallen? 

Zij waren grotendeels vóór hun leeftijdsgroep aan de beurt bij de eerste en tweede coronavaccinatie. Is dat bij deze extra prik weer zo? 

Drie maandan na tweede coronaprik

Als je niet meer helemaal bij kunt houden wanneer je precies aan de beurt bent voor de boosterprik, is dat niet zo gek. Er zijn namelijk flink wat dingen aangepast in de afgelopen dagen Tot voor kort was de regel nog dat je zes maanden moest wachten na je laatste coronavaccinatie tot je een boosterprik mocht halen, maar die regel is sinds 14 december aangepast. Nu hoef je nog maar drie maanden te wachten na je tweede prik, om de booster te kunnen halen. Momenteel kan iedereen geboren voor of in 1961 een afspraak maken voor de boosterprik, mits je laatste vaccinatie tegen het coronavirus dus drie maanden geleden is. Steeds zal er een jongere leeftijdsgroep aangekondigd worden, die een boosterprikafspraak mag maken. 

Lees ook:
Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Verhoogd medisch risico

Maar bij de ‘gewone’ vaccinatie werd niet alleen gekeken naar leeftijd. Ook naar of iemand een hoger medisch risico loopt op corona, speelde een rol. Hoe dat zit bij de boosterprik, zochten we uit. Mensen die een zeer hoog risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus, bijvoorbeeld omdat ze een ernstige afweerstoornis hebben, hebben al een derde prik gekregen. Deze hebben zij nodig om goed beschermd te zijn tegen het virus, in tegenstelling tot de meeste anderen die na twee vaccinaties goed beschermd zijn tegen ernstige symptomen. Dit is dus een derde prik, in plaats van een boosterprik.

Boosterprik voor griepprikgroep

Mensen met een hoger medisch risico die in de zogenoemde griepprikgroep vallen, kunnen ook (iets) eerder een boosterprik halen. Ben je nog niet uitgenodigd op basis van je leeftijd of bijvoorbeeld omdat je in de zorg werkt? Dan kun je wanneer je in de griepprikgroep valt op of vanaf 23 december een SMS verwachten met een oproep voor de boosterprik. Daarin zal staan dat je je kunt melden bij een GGD in de regio om jouw extra prik tegen het coronavirus te halen. Of je eerder de boosterprik krijgt dan anderen van jouw leeftijd omdat je in de griepprikgroep zit, hangt dus af van je leeftijd. 

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Margriet 54/55 ligt in de winkel! Dit is het dikste nummer van het jaar en staat helemaal in het teken van de feestdagen en het einde van het jaar. Zo spreken we met dé gezichten van 2021 – onder andere Jan Dulles en Kasja Ollongren – en delen we de lekkerste recepten om lekker te bakken tijdens kerst. Ook lees je in deze Margriet de jaarhoroscoop voor 2022 én de mooiste kerstherinneringen. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant