null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Griepprik: wel of niet halen?

Naar schatting krijgen jaarlijks tussen de anderhalf en twee miljoen Nederlanders griep. Ruim 250.000 mensen met griepklachten bezoeken de huisarts. Maar hoe weet je nu of je echt griep hebt? En wel of niet halen die griepprik?

Griep of verkouden?

Een verkoudheid wordt vaak griep genoemd, maar is dat niet. Als je een serieuze griep hebt, ben je flink ziek. De klachten bij griep zijn erger en duren langer dan bij een verkoudheid. Meestal begint griep met plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en algemene lamlendigheid. Later kunnen er ook keelpijn en hoest bij komen. Het eerste symptoom van verkoudheid is juist vaak keelpijn, gevolgd door een loopneus en hoofdpijn. Koorts en spierpijn komen bij verkoudheid meestal niet voor.

Griep voorkomen

‘Van in de regen lopen, word je verkouden’, hoor je vaak. Niets van waar. Ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden zich namelijk door de lucht, met praten, niezen en hoesten, of via handen of voorwerpen, zoals een deurknop. Besmetting vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd. Om de gevreesde griep te voorkomen is goede ventilatie dus belangrijk. Andere tips om de griep te ontlopen: was meerdere keren per dag je handen en droog ze af met een papieren doekje (dat je daarna weggooit). Raak je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan. Hoesten of niezen? Doe dat dan in je elleboogholte in plaats van in je hand. Gebruik voor het neussnuiten (eenmalig) papieren zakdoekjes en was ook daarna je handen. Meer wat je kunt doen om griep te voorkomen

Wist je dat...

...er elke winter verschillende griepvirussen de ronde doen, die bovendien steeds een beetje veranderen? Vandaar ook dat je niet na één griepje immuun bent, maar dat je de ziekte elk jaar opnieuw kunt krijgen.

Haal de griepprik

Met het ouder worden gaat het afweersysteem langzaam minder goed werken. Dat maakt senioren extra vatbaar voor de griep en complicaties ervan. Vandaar dat alle zestigplussers jaarlijks in de herfst een oproep voor een griepprik krijgen. Dat geldt ook voor patiënten met longaandoeningen, hart- en vaatziektes, diabetes, immuunziektes of chronisch nierfalen. Van de vijf miljoen Nederlanders die een oproep krijgen, haalt zeventig procent de prik daadwerkelijk. Lang niet iedereen dus. En dat terwijl de griepprik volgens de Gezondheidsraad bij zestigplussers naar schatting vijftig procent van de griepgevallen en de ziekenhuis-opnames door griep voorkomt. Halen dus!

Wist je dat tachtig procent van alle virussen zich via de handen verspreidt? Goed wassen dus! In dit filmpje zie je hoe je dat doet:

tekst: marte van santen.

null Beeld

Dit is een gedeelte uit het artikel 'Kom maar op met dat najaar' dat je in Margriet 39 (2016) leest. Je kunt deze Margriet hier nabestellen of het hele artikel via Blendle lezen.

(Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van internist-geriater Sophia de Rooij, hoogleraar geriatrie-ouderengeneeskunde, afdelingshoofd Centrum Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden