Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De griepprik halen in tijden van corona: dit wil je weten

de-griepprik-halen-in-tijden-van-corona-dit-wil-je-weten.png

Tegenwoordig denken we bij wat snotteren en een kuchje direct angstig aan het coronavirus. Maar met het aanbreken van de herfst, is ook het ‘reguliere’ griepseizoen weer geopend en ligt de uitnodiging voor de griepprik bij sommige mensen al op de mat. Het RIVM verwacht een hogere opkomst dan andere jaren.

Wat zijn de coronaregels en wat gebeurt er bij een tekort aan griepprikken?

Griepprik halen 

Mensen met een verhoogd risico om ziek te worden van de griep, of die onderliggende aandoeningen en ziektes hebben, krijgen jaarlijks een uitnodiging om de griepprik te halen. Dit zijn zo’n zes miljoen mensen, waarvan normaal gesproken ongeveer de helft gehoor geeft aan de oproep. Door het coronavirus verwacht het RIVM dat er dit jaar een stuk meer animo zal zijn. Daarom zijn er ruim een half miljoen meer vaccinaties ingeslagen. Daarmee kunnen 3,8 miljoen mensen dit jaar de griepprik halen.

Tijdvakken, looproutes en mondkapjes

Omdat er een stuk meer mensen dan normaal gesproken worden verwacht en huisartsen de coronaregels in acht moeten nemen, wordt voor het vaccineren dit jaar meer tijd uitgetrokken. In Oldenzaal zijn ze alvast begonnen met de griepprik. Normaal gesproken neemt een groep huisartsen en assistenten hier drie uur de tijd voor, maar nu is dat opgeschaald naar tien uur. Daarnaast zijn er extra maatregelen getroffen. Zo zijn er speciale tijdvakken en looproutes, is het dragen van een mondkapje verplicht en wordt er aan de deur gevraagd of mensen gezond zijn. 

Lees ook: Onderzoek: ‘Griepprik verkleint mogelijk kans op Alzheimer’

Tekort aan griepprikken

Dit jaar houdt het RIVM extra goed bij of meer mensen de griepprik komen halen. Is dit het geval en willen meer dan 3,8 miljoen mensen zich laten vaccineren? Dan kunnen er geen extra vaccins worden besteld. Bijmaken kan namelijk niet zomaar en de bestelling is in maart dit jaar al gedaan. In het geval van een tekort aan vaccins, gaat het RIVM in overleg met het ministerie en wordt aan gezonde 60-plussers gevraagd om de griepprik niet te gaan halen. Of dit soort maatregelen nodig zullen zijn, moet in de praktijk nog blijken.

Griepprik beschermt niet tegen het coronavirus

De griepprik beschermt tegen de normale griep, het beschermt je dus niet tegen het coronavirus of andere virussen. Ook je vatbaarheid voor en weerstand tegen het coronavirus veranderen niet door dit vaccin. Maar, doordat de griepprik je beschermt tegen de normale griep, is de kans wel kleiner dat je griep krijgt, waardoor je je ook niet onnodig hoeft te laten testen op het coronavirus en dus ook niet voor niks preventief in quarantaine gaat bij griepklachten. Bovendien beschermen de maatregelen die we met z’n allen tegen het coronavirus nemen, zoals bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand, natuurlijk ook tegen de overdracht van griep.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | NOS, AD, RIVM
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant