Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is het beste moment om de griepprik te halen

griepprik-halen-dit-is-het-beste-moment-om-dat-te-doen.jpg

Het is weer oktober en dat betekent dat zo’n 6 miljoen mensen weer een uitnodiging krijgen voor de jaarlijkse griepprik. Wat is het beste moment om deze te halen?

Voor het beste effect kun je beter nog even wachten…

Griepprik

We hebben allemaal weleens de griep te pakken gehad. Een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Afgelopen jaar zijn er ongeveer 400.000 Nederlanders getroffen door de griep en daarom worden zestigplussers en mensen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen opgeroepen voor de griepprik.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoe werkt het?

Omdat er veel verschillende soorten griepvirussen zijn die telkens veranderen, bestaat de prik uit een vaccin met daarin verschillende dode griepvirussen. Dit klinkt enger dan het is. We worden hier niet ziek van, maar je lichaam kan hierdoor afweerstoffen aanmaken die ervoor zorgen dat je beschermd wordt tegen de griep. Dit kost je lichaam twee weken, maar je bent hierna wel ongeveer zes maanden griepvrij.

Beste periode

Om het meeste uit de griepprik te halen, kun je deze het beste tussen half oktober en half november halen. De griep komt namelijk alleen voor in de winter, met name in de periode tussen december en april. En dat willen we natuurlijk voor zijn.

Bron | RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant