Griepprik en herhaalprik corona tegelijk: kan dat? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Griepprik en herhaalprik corona tegelijk: kan dat?

Zoals elk jaar zijn begin oktober de eerste uitnodigingen voor de griepprik verzonden. Dit jaar valt deze uitnodiging samen met de herhaalprik tegen het coronavirus, waarvoor de uitnodigingen vanaf half september verzonden worden. Hoeveel tijd moet er eigenlijk tussen de twee prikken zitten?

Zoals gebruikelijk wordt de uitnodiging voor de griepprik naar mensen gestuurd die ouder dan 60 jaar zijn. En ook volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden, bijvoorbeeld door een longaandoening, diabetes, een verminderde weerstand, nierklachten of een hartziekte. Dit jaar is die groep uitgebreid: ook gezonde, zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas en mensen met epilepsie kunnen een uitnodiging verwachten. Voor de herhaalprik geldt dat mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste een prik kunnen krijgen. Daarna is de rest aan de beurt.

Griepprik

Waar we al snel spreken over ‘een griepje’, is het vaak meer dan dat. Het is een virus waar vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoening ernstig ziek van kunnen worden. Soms is dit zelfs met overlijden als gevolg. Daarom wordt er elk jaar een uitnodiging voor de griepprik naar deze groepen gestuurd. De griepprik biedt bescherming tegen de ernstige gevolgen van het virus en verkleint de kans op ernstige klachten door de griep.

Griepprik is elk jaar anders

Net als bij corona, zijn er verschillende griepvirussen. In het voorjaar kijken deskundigen al welke variant zij verwachten in de winter. Dit doen ze om de griepprik voor te bereiden, door de antistoffen die verwacht worden in de prik te verwerken. Hierdoor kan de effectiviteit van de griepprik elk jaar verschillen. Na de ontwikkeling van de prik kunnen er nieuwe varianten van het griepvirus ontstaan die in dat specifieke jaar leiden tot de griepgolf. In dat geval zou het kunnen dat de griepprik minder effectief is.

Griepprik en herhaalprik corona tegelijk

Anders dan voor de coronapandemie, wordt nu in dezelfde maanden ook een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona gestuurd. Deze herhaalprik is bedoeld om onze afweer te verbeteren. Ook moet de herhaalprik zorgen voor een extra bescherming tegen het coronavirus. Eerder werd dit een booster genoemd, maar het RIVM kiest ervoor om nu de term herhaalprik te gebruiken.

Nu de uitnodigingen voor de griep- en herhaalprik tegelijkertijd op de mat vallen, kun je je afvragen of je deze twee tegelijkertijd of kort na elkaar kunt krijgen. Het RIVM geeft aan dat dit geen probleem is. We ontvangen verschillende uitnodigingen, doordat de griepprik bij de huisarts gehaald wordt en de coronavaccinatie bij de GGD.

Bron | RIVM, Rijksoverheid

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden