Griepje te pakken? Zo lang ben je besmettelijk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Griepje te pakken? Zo lang ben je besmettelijk

De griepprik wordt weer gezet, neusspray en paracetamol worden volop ingeslagen en de eerste mensen ontkomen er al niet meer aan: het griepseizoen is weer van kracht. Rondom het coronavirus kennen we de regels van de quarantaineplicht, maar hoe zit dat eigenlijk met het normale griepvirus? Kun je bij griep ook het beste tien dagen thuisblijven, totdat je niet meer besmettelijk bent?

En wat zijn ook alweer de symptomen van griep?

Hoe lang ben je besmettelijk bij griep?

Bij het coronavirus zijn de regels duidelijk: bij een besmetting ga je tien dagen in quarantaine. Na de eerste vijf dagen kun je je opnieuw laten testen. Ben je negatief getest? Dan mag je uit quarantaine. Maar hoe zit dat met de griep? Volgens het RIVM ben je bij griep besmettelijk op de dag vóórdat je griepsymptomen hebt tot en met vijf dagen daarna. Om te voorkomen dat je anderen besmet, kun je daarom in die periode met griepklachten het beste thuisblijven. Volledig herstellen van de griep duurt meestal één tot drie weken.

De symptomen

Griepklachten zijn dus een belangrijke graadmeter om te weten of je besmettelijk bent voor anderen. De symptomen waar je op moet letten zijn de volgende:

  • Koude rillingen
  • Keelpijn
  • Droge hoest
  • Hoofdpijn
  • Hevige spierpijn en vermoeidheid
  • (hoge) koorts

De meeste symptomen ontstaan vaak zeer plotsteling. Als je last hebt van koorts kan dit binnen twaalf uur stijgen richting de 39 graden of hoger. Dit houdt meestal zo’n drie tot vijf dagen aan.

Lees ook:
Met deze tips stop je een verkoudheid vóór ‘ie begint

Een besmetting voorkomen

Net als bij het coronavirus bevinden griep- en verkoudheidsvirussen zich in druppeltjes speeksel, snot en slijm. Dit kan zich verspreiden door te hoesten, niezen of te praten. Daarnaast kun je het virus ook verspreiden via je je handen en voorwerpen. Daarom is het dus ook bij een griepvirus heel belangrijk om je handen goed te wassen. Verder raadt het RIVM aan om goed te ventileren en elke dag 10 minuten een raam of deur open te zetten, om je huis door te luchten.

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden