null Beeld

Griepje of verkoudheid? Dit zijn de 5 grote verschillen

Wanneer we lopen te snotteren en hoesten zijn we al gauw geneigd te zeggen dat we 'een griepje onder de leden' hebben. Je baas trapt daar misschien in, maar wij weten wel beter! Dit zijn vijf grote verschillen tussen griep en een verkoudheid.

1. Griep wordt veroorzaakt door ander virus

Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen veroorzaken in het slijmvlies van je neus-, keel- of bijholten. Maar óók in de lagere luchtwegen, zoals je luchtpijp of longen.

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door meer onschuldige (verkoudheids)virussen. Bij verkoudheid is vooral het slijmvlies in de bovenste luchtwegen ontstoken. Het gaat dan meestal alleen om het slijmvlies in de neus- en keelholte en/of bijholten.

2. Griepklachten beginnen vaak plotseling

Griepverschijnselen beginnen vaak heel plotseling. Een koudje komt geleidelijk opzetten.

3. Van een verkoudheid krijg je geen koorts (maar wel een loopneus)

Ook de klachten zijn anders. Bij een griep word je plotseling overvallen door koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en – typerend voor griep – koorts. Die koorts kan binnen twaalf uur oplopen tot 39°C of hoger en houdt meestal drie tot vijf dagen aan. Je kunt ook last hebben van droge hoest en keelpijn.

Bij een verkoudheid ben je juist vooral aan het snotteren. Het begint meestal geleidelijk met keelpijn of een verstopte neus. Daarna kun je last krijgen van hoesten (ophoesten van slijm), niezen, hoofdpijn en een loopneus. Soms geeft een verkoudheid ook klachten als oorpijn en lichte spierpijn. Maar koorts? Nee, daar krijg je als volwassene bijna nooit last van. Alleen kleine kinderen krijgen soms koorts van een verkoudheid.

4. Met een verkoudheid kun je in principe doorwerken

Heeft de griep je eenmaal te pakken, dan kun je echt niet meer naar je werk of naar dat feestje. Houd rekening met één tot drie weken om volledig te herstellen.

Bij een normale verkoudheid (dus zonder koorts) is ziek melden niet nodig. Een koudje is vervelend en vermoeiend. Maar in principe kun je gewoon doorwerken, al is het dan op een wat lager pitje. Je klachten moeten binnen één tot drie weken vanzelf overgaan. Probeer, als dat kan, wel thuis te werken. Zo voorkom je dat je anderen aansteekt op kantoor of in de trein. Moet je toch naar je werk, was dan geregeld je handen om besmetting te voorkomen en houd een tissue voor je mond als je moet hoesten of niezen.

5. Griep kan levensgevaarlijk zijn

Over het algemeen is griep onschuldig en heb je ook geen medicijnen nodig om er (eerder) vanaf te komen. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze het krijgen, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte. Zo kunnen bestaande hart-en longklachten bij griep verergeren. Jaarlijks sterven 2.700 Nederlanders aan de gevolgen van griep.

Een gewone verkoudheid is ongevaarlijk en gaat binnen één tot drie weken vanzelf over. Ook kleine kinderen hoeven hiervoor niet naar de dokter. Astmapatiënten kunnen wel astma-aanvallen krijgen van bepaalde verkoudheidvirussen.

Bronnen | RIVM, thuisarts.nl

Foto | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden