Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bestaat er een link tussen de griep en Parkinson? Volgens deze onderzoekers wel

griep-parkinson.jpg

Hoewel de diagnose Parkinson vaak jaren duurt, doen wetenschappers steeds meer kennis op over de ziekte, die vooral bij ouderen voorkomt. Nu lijkt er een link te zijn gelegd tussen een griepinfectie en Parkinson.

En de cijfers spreken boekdelen.

Dit is waarschijnlijk het verband tussen de griep en Parkinson

The New York Times publiceert de resultaten van een nieuw onderzoek, waarbij de link tussen de griep en Parkinson werden onderzocht. Hierbij werden ruim 10.000 mensen, die in de periode tussen 2000 en 2016 de diagnose ziekte van Parkinson kregen, aan een test onderworpen. Er werd gekeken naar het aantal mensen dat eerder een griepinfectie opliep. En wat bleek? Mensen die ergens in de zestien jaar een griepinfectie opliepen, maakten 70 procent meer kans om de ziekte van Parkinson in latere jaren te ontwikkelen. Het gaat hierbij om een tijdsspanne van tien jaar. Verleng je dit met nog eens vijf jaar, dan loopt het risico op Parkinson zelfs op tot 90 procent. Dit onderzoek bevestigt wat neurologen al jaren vermoeden.

Lees ook
Dit is het verband tussen slaapproblemen en de ziekte van Parkinson

Grieppandemie

Dat deze vermoedens nu bevestigd worden, is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de ziekte. Neurologen doen namelijk al jaren onderzoek naar het hoge aantal Parkinson-diagnoses dat volgde op de grieppandemie van 1918. Hoewel dit aantal ongekend hoog lag, konden onderzoekers nooit daadwerkelijk de link met Parkinson leggen. Dit komt mede doordat de symptomen van de ziekte zo moeilijk te herkennen zijn. Ook heeft een groot deel van de Parkinson-gevallen geen duidelijk te herleiden oorzaak: enkel de blootstelling aan chemische materialen en pesticiden wordt als veelvoorkomende oorzaak genoemd. Nu komt de griepinfectie daar dus bij.

Beeld | Getty Images
Bron | New York Times

Ook interessant