Griep of corona? Met déze zelftest zie je meteen welk virus je hebt
In het buitenland is het apparaatje niet aan te slepen: de 4-in-1 zelftest. Daarmee zie je direct of je corona, het RS-virus of één van de griepvirussen (influenza A of B) hebt. Waarom is deze test nog niet verkrijgbaar in Nederland? We zetten de feiten op een rij.
In Spanje, Frankrijk, Duitsland en België is de zelftest een hit: sinds december 2022 liggen de schappen er vol mee. In België vooralsnog alleen bij apotheken, maar in Duitsland kun je deze zelftest ook bij stations of in winkelcentra kopen. De prijs verschilt en ligt zo rond de vier à tien euro.
Dáárom is deze zelftest nog niet verkrijgbaar in Nederland
In Spanje loopt het storm: er zijn inmiddels al meer dan twee miljoen van deze zelftesten verkocht. In België zijn ze iets terughoudender en in Nederland is deze test nog helemaal niet verkrijgbaar. Waar ligt dat aan? Het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vertellen aan RTL Nieuws dat de genoemde 4-in-1 zelftest gewoon mag worden verkocht in Nederland. Waarom liggen ze dan (nog) nergens in de schappen? Volgens een woordvoerder van groothandel Brocacef komt dat omdat er simpelweg nog geen vraag naar is. De Nederlandse apotheek loopt niet warm om de combinatietest te verkopen en dus ook niet om in te kopen.
Diverse meningen over de combinatietest
Volgens de Belgische viroloog Marc van Ranst is deze zelftest overbodig. Tegen RTL Nieuws: “Als je griep- of coronaklachten hebt, blijf je gewoon thuis. Daar helpt zo’n test niet bij. Het is daarom vooral voor hobby-virologen leuk om te weten. De mensen die thuis ook altijd al cholesteroltesten deden, of hun bloeddruk bijhielden omdat ze dat leuk vonden om te weten. Voor hen is het leuk dat dit er nu is.”
Toch laten verschillende huisartsen een ander geluid horen. Zij geven op sociale media aan wél behoefte te hebben aan zo’n 4-in-1 zelftest. Van Ranst kan dat wel begrijpen. “Bij een positieve test op corona, influenza A en B of het RS-virus, kunnen artsen geen antibiotica voorschrijven. Dat helpt dan niet. Veel mensen zeuren daar dan wel om, maar met zo’n testresultaat kunnen ze laten zien waarom ze het niet geven. Het ondersteunt de geloofwaardigheid van de huisarts.”
Van immunoloog Ger Rijkers hoeft deze test niet zo nodig naar Nederland te komen. Hij vult aan: “Dat je verkouden bent, of je niet lekker voelt, weet je ook zonder zo’n test. Daar heb je het niet voor nodig. Alleen corona is op dit moment van belang om te weten, omdat je dan thuis moet blijven. Maar voor elk ander virus zijn er geen speciale overheidsadviezen. Het is dus vooral leuk om te weten, om door te appen naar vrienden, maar het is echt niet nodig,” vertelt hij aan RTL Nieuws.
Het verschil tussen corona en griep zonder zelftest
Corona en griep lijken op elkaar. Bij beide virussen kun je last hebben van koorts, hoesten, benauwdheid, spierpijn, keelpijn en een loopneus. Zowel bij corona als bij griep wordt het virus verspreid door druppels in de lucht. Dit gebeurt onder andere door hoesten en niezen, maar kan ook zich ook verspreiden via handen en contact met slijmvliezen.
Toch zijn er ook verschillen:
- Bij corona is (mogelijk) sprake van verlies van geur en smaak en darmklachten. Ook kun je last krijgen van bloedpropjes (trombose). Dit zijn geen typische symptomen van griep.
- Griepklachten treden binnen één tot en met vier dagen na de besmetting op, coronaklachten kunnen veel later optreden: binnen twee dagen tot twee weken.
- De besmettelijke periode is bij griep één dag voor de symptomen en zeven dagen na de start van de klachten. Bij corona ben je vanaf twee dagen voor de eerste symptomen besmettelijk en de zeven dagen na de start van de klachten.
Bron | RTL Nieuws, Pfizer