Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe een ‘zwaartekrachtdeken’ je kan helpen beter te slapen

gravity-blanket-zwaartekracht-deken-margriet.jpg

Lig jij veel te piekeren in bed en slaap je daarom slecht? Zorgelijk, want een goede nachtrust heb je zo hard nodig. Misschien helpt het om een speciaal soort deken te kopen.

Een zwaartekrachtdeken, om precies te zijn.

Als een knuffel

In Amerikaanse media wordt er lyrisch geschreven over de gravity blanket. Deze dekens geven de druk van 10% van het lichaamsgewicht van de slaper. Door deze constante zou je beter kunnen ontspannen en dus dieper in slaap kunnen komen.  De dekens zijn beschikbaar in verschillende zwaartes: van zo’n vijf tot elf kilo. De makers beweren dat je lichaam door die druk hetzelfde gevoel ervaart als geknuffeld te worden. En dat maakt heel goede stofjes bij je los.

Melatonine

Zo zou de zwaartekrachtdeken de aanmaak van slaaphormonen serotonine en melatonine stimuleren, maar juist de aanmaak van het stresshormoon cortisol verlagen. En daardoor krijg je een gezelliger humeur én betere nachtrust, aldus de belofte.

Onderzoeken

En het blijft niet alleen maar bij een belofte: uit onderzoeken is ook gebleken dat mensen wel degelijk baat hebben bij de deken. Uit deze studie blijkt bijvoorbeeld dat van de 32 deelnemers 63 procent minder stress ervoer door onder de gravity blanket te liggen. En maar liefst 78 procent gaf aan er ook echt slaperig van te worden. Ander onderzoek wijst uit dat een zware deken zeker kan helpen tegen slapeloosheid.

Leven veranderd

Een redacteur van lifestylesite Popsugar stelt dat de zwaartekrachtdeken haar ‘leven heeft veranderd’: “Als ik thuis kom, mijn bh uitdoe, op de bank val en de deken over me heen gooi, voelt het als een hoognodige knuffel aan het eind van een lange, vermoeiende dag.”

#Mondays

Een bericht gedeeld door Gravity Blanket (@gravityblankets) op

Ook kritiek

Een proefkonijn van de site PureWow is kritischer: zij vindt de deken erg warm in bed, door de zwaarte moeilijk op te vouwen en het prijskaartje ervan nogal fiks. “Het heeft mijn slaapproblemen ook niet echt opgelost, maar het heeft wel mijn stress ietwat verminderd. Zeker proberen ter ontspanning. Maar om mee te slapen? Daar ben ik nog niet honderd procent van overtuigd.”

En dat kost…

De originele gravity blanket kost 249 dollar (bijna 220 euro). Op AliExpress vind je bijvoorbeeld een namaak voor 160 euro. Alsnog een dure aankoop, maar als je het je slaap waard vindt…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Ook interessant