null Beeld

Gratis lachen op de depressiefste dag van het jaar

Als je niet zo lekker in je vel zit, kan het enorm opluchten als je even heel hard kunt lachen. Om die reden biedt cabaretière Marjolijn van Kooten op Blue Monday (21 januari) een gratis voorstelling over haar leven met psychische klachten. De voorstelling is speciaal bedoeld om mensen die lijden aan depressie (en een kleine portemonnee hebben) op te vrolijken.

De cabaretière was jaren geleden zelf depressief en leed aan een angststoornis. Inmiddels gaat het beter en tourt ze solo met de succesvolle voorstelling Ik zie de bui al hangen over haar leven met psychische klachten. De voorstelling op 21 januari is speciaal bedoeld voor mensen met depressieve klachten. “Toen ik zelf nog depressief was en niet in staat was om te werken, had ik hier geen geld voor. Terwijl je er wel ontzettend van op kunt knappen. Daarom is de voorstelling op Blue Monday gratis,” aldus de cabaretière.

Steekje los

“Mijn eigen ervaringen zijn de basis en het startpunt van mijn voorstellingen,” vertelt Van Kooten. “Ik vertel over mijn angsten en depressies, maar vooral over hoe we hebben gelachen in groepstherapie en wat voor spirituele types ik ben tegengekomen in mijn zoektocht naar een minder angstig leven. Ik kan je vertellen: aan veel therapeuten zit ook een steekje los, haha.”

Leven als depressieve angsthaas

In de voorstelling zingt Van Kooten ontroerende liedjes over haar leven als depressieve angsthaas en zwartkijker. Ze vertelt met zelfspot over depressie, de angst voor een terugval en haar hoop op een angstvrij leven.

Tijdens de behandeling voor haar eigen angststoornissen ontdekte Van Kooten met hulp van haar psychiater haar passie voor cabaret. Angst om publiekelijk te spreken had ze niet. “Eenmaal op het podium voel ik me juist op mijn plek. Mijn paniekaanvallen kwamen altijd in de aanloop naar een voorstelling toe. Ik had vooral angst om te reizen en angst voor een onbekende plek. Maar het optreden zelf vond, en vind, ik heerlijk om te doen. Ik heb natuurlijk wel last van zenuwen voor een optreden. Maar dat heeft bijna iedere artiest.”

Taboedoorbrekende aandacht

Van Kooten hoopt met de voorstelling mensen die aan een depressie lijden te kunnen helpen. “Humor werkt helend en relativerend. Ik hoop het taboe dat nu nog op psychische aandoeningen rust, te kunnen doorbreken. Als dat eraf is, kunnen mensen er gemakkelijker over praten. En dat lucht op.”

Volgens Van Kooten praten mensen soms moeilijk over hun depressie, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. “Ik heb me ook jarenlang geschaamd voor mijn angsten en depressies, maar daar wordt het alleen maar erger van. Sinds ik er open over ben, is mijn schaamte steeds minder geworden. Schaamte is zó ondermijnend en echt zonde van je tijd. En aangezien er steeds meer mensen lijden aan depressie, angst, burn-out en suïcidegedachten is alle taboedoorbrekende aandacht welkom.”

Rerserveringskosten retour

De gratis Blue Monday-cabaretvoorstelling is op 21 januari is te zien in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam en begint om 19.00 uur. Reserveren kan via bettyasfalt.nl. Bij de reservering moet je € 5 betalen, maar die krijgt iedereen in het theater weer terug.

Beeld| Richard Zandberg

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden