null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Grappig: We onthouden dingen beter als het ergens stinkt

Moet je binnenkort een belangrijke speech houden en lukt het maar niet om de tekst goed te onthouden? Dan wil het misschien helpen om te gaan studeren in een omgeving waar het stinkt.

Het was al bekend dat geur veel doet met de mate waarin we ons iets herinneren. Eerdere onderzoeken wezen bijvoorbeeld al uit dat een aangename geur, zoals een versgebakken appeltaart, bepaalde associaties bij ons oproept. Wetenschappers van de Universiteit van New York hebben nu ontdekt dat ook onaangename geurtjes onze hersenen beïnvloeden.

Het stinkt hier

De wetenschappers deden een proef bij jongeren tussen de 13 en 25 jaar oud. Voorafgaand aan de test moesten de jongeren een geurproef doen om te bepalen wat ze lekker vonden ruiken en wat ze vonden stinken. Vervolgens kregen de jongeren een reeks afbeeldingen te zien die verdeeld waren in twee categorieën: objecten en landschappen. Terwijl ze de afbeeldingen bekeken, kregen ze steeds via een neusmasker een lekker of vies luchtje ingespoten. Een dag later werden de proefpersonen overhoord over de afbeeldingen die ze de vorige dag gezien hadden. Wat bleek? De afbeeldingen waarbij een smerig luchtje, zoals mest of rotte vis, was te ruiken, hadden de jongeren beter onthouden!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Associaties

Volgens de onderzoekers komt dit omdat ook negatieve ervaringen ons geheugen beïnvloeden. Wanneer je bijvoorbeeld eens bent gebeten door een hond, zal die herinnering je lang bij blijven en doet het alle goede herinneringen die je daarvoor met honden had vervagen. Sommige mensen kunnen daardoor een angst ontwikkelen. “Het onthouden van een negatieve ervaring helpt ons voorkomen dat we in de toekomst opnieuw iets onaangenaams ervaren,” legt onderzoeker Alexandra Cohen uit. “Negatieve ervaringen veranderen de manier waarop herinneren in de hersenen worden opgeslagen. Dit komt door de amygdala; een deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties.”

Angststoornissen

Overigens is het volgens Cohen niet zo dat een vies luchtje onze herinnering per definitie slecht maakt. “Het zegt alleen iets over hoe helder een bepaalde herinnering voor de geest gehaald kan worden.” De bevindingen laten volgens de onderzoekers zien hoe we leren van positieve en negatieve ervaringen en hoe we deze vervolgens onthouden. De wetenschappers hopen daarmee nieuwe methoden te kunnen ontwikkelen om angststoornissen op te lossen. “Door aan te tonen dat zelfs een eenvoudige negatieve ervaring onze herinnering kan versterken, kunnen we nieuwe manieren vinden om te voorkomen dat bepaalde sterke herinneringen schadelijke gevolgen hebben”.

Lees ook

Dit doet het woordje ‘sale’ met ons brein

Bron| Scientias

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden