Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Grapefruits: bitter, maar wel heel gezond!

Grapefruits: alleen al bij het uitspreken van het woord trekt bij veel mensen de mond samen. Maar laat die bittere smaak je er niet van weerhouden af en toe van deze vrucht te eten, want hij is erg gezond.

Er zijn verschillende uitvoeringen van deze grote ronde citrusvrucht; met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Houd je niet van de bittere smaak, kies dan een grapefruit met rood vruchtvlees. Hoe roder, hoe zoeter de smaak!

Veel vitamine C

Een grapefruit bevat anderhalf keer meer vitamine C dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Dit is goed voor je immuunsysteem. Behalve vitamine C zit er ook vitamine B1, B6 en A en het mineraal kalium in.

Weinig calorieën

De grapefruit is door zijn grote hoeveelheid vitamines en voedingsvezels een gezonde snack. Een grapefruit levert slechts 56 kcal.

Voedingswaarde grapefruit
Energie 56 kcal
Vet 0 g
Verzadigd vet 0 g
Eiwit 1,4 g
Koolhydraten 9,9 g
Vezels 2,1 g
Zout 0 g

Goed voor de lever

De bitterstoffen in grapefruit hebben een geneeskrachtige werking op de lever. Ze stimuleren het spijsverteringsproces, inclusief de galproductie in de darmen. De gal stimuleert de stoelgang, want via de gal worden de afvalstoffen van de lever in de darmen geloosd om daarna definitief  te worden verwijderd.

2x recepten met grapefruits

Grapefruits zijn niet alleen lekker om uit te persen, je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. Hierbij twee heerlijke recepten van tv-chef Mathijs Vrieze met de Florida-grapefruit.

gerookte-zalm-met-grapefruitSalade met gerookte zalmcrostini en grapefruitsalsa
Een frisse salade met gerookte zalmcrostini en een pittige grapefruit salsa met bosui en avocado.

– 75 g rucolasla
– 200 g gerookte zalm
– 2 Florida-grapefruits
– 2 stengels bosui
– ½ rode peper (of wat sambal)
– 1 avocado
– 4 sneetjes (oud) maïsbrood
– 2 el olijfolie en een snufje zout en peper

1) Begin met het maken van de salsa van ‘uitgesneden’ partjes grapefruit. Snijd met een scherp mes een plakje van de onder- en bovenkant af zodat het vruchtvlees te zien is. Leg de grapefruit op de snijplank met een vlakke kant naar beneden en snijd rondom in een vloeiende beweging de schil er in etappes af. Draai de grapefruit telkens totdat de gehele schil eraf is gesneden. Volg de ronde vorm van de grapefruit zodat je alleen de schil en het vliesje eraf snijdt en niet te veel vruchtvlees. Snijd nu partje voor partje het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Knijp boven een kommetje het grapefruitsap uit de overgebleven vliezen. Verwijder eventuele pitjes.

2) Maak de salsa met fijngesneden bosui, wat fijngesneden rode peper en blokjes avocado. Breng op smaak met een scheut lekkere olijfolie en een snufje grof zout en peper uit de molen.

3) Besmeer het brood met wat dressing van de salsa en beleg ze mooi met plakjes gerookte zalm. Snijd de sneetjes brood schuin doormidden in grote driehoeken. Rooster ze in ongeveer 10 min. krokant in de heteluchtoven op 185ºC. Maak de borden op met rucolasla, warme zalmcrostini en de pittige grapefruitsalsa.

curry-met-grapefruitGesmoorde kip in curry met grapefruit
Heerlijke malse kippendijtjes gesmoord in een kruidige curry met kokosmelk, geserveerd met rijst.

500 g kippendijfilet
4 Florida grapefruits
1 komkommer
250 g champignons
400 ml kokosmelk
1 el currypasta (of kerriepoeder)
4 teentjes knoflook
350 g pandan rijst
2 el olijfolie, wat roomboter en een snufje zout en peper

1) Halveer de kippendijfilets zodat je gelijke stukken krijgt. Laat wat roomboter en een scheutje olijfolie uitbruisen in een braadpan. Bak de kippendijtjes aan beide kanten op hoog vuur aan zodat het vlees direct dichtschroeit en bruin krokant wordt. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan.

2) Snijd de komkommer en champignons in gelijke blokjes en bak deze mee in de braadpan. Bak ook de currypasta en fijngesneden knoflook mee en blus daarna af met de kokosmelk. Breng op smaak met een snufje grof zout en peper uit de molen. Meng alles door elkaar en laat op laag vuur nog ongeveer 10 min. sudderen met de deksel op de pan. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

3) Snijd met een scherp mes een plakje van de onder- en bovenkant van de grapefruit af zodat het vruchtvlees te zien is. Leg de grapefruit op de snijplank met een vlakke kant naar beneden en snijd rondom in een vloeiende beweging de schil er in etappes af. Draai de grapefruit telkens totdat de gehele schil eraf is gesneden. Volg de ronde vorm van de grapefruit zodat je alleen de schil en het vliesje eraf snijdt en niet teveel vruchtvlees. Snijd nu partje voor partje het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Voeg de partjes grapefruit twee min. voor het serveren toe aan de curry, maar laat de partjes bovenop liggen zodat ze wel warm worden, maar niet uit elkaar vallen.

Ook interessant