Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Instagram

Waarom grapefruit en medicijnen niet altijd een goede combinatie zijn

grapefruit-medicijnen.jpg

Grapefruit: sommige mensen vinden de bittere, zure vrucht heerlijk, anderen houden er totaal niet van. Maar als je een echte grapefruitlover bent, moet je wél oppassen. Als je medicijnen slikt en grapefruit eet, kan dat namelijk gevaarlijk zijn.

Een bepaald stofje in de grapefruit kan in ernstige gevallen namelijk zorgen voor complicaties als maagbloedingen en nierschade.

Grapefruit

Grapefruits zijn hartstikke gezond. Ze zijn echte vitamine C-bommetjes, zitten boordevol vezels, bevatten maar weinig calorieën en zijn – ja, echt waar – goed voor je humeur. En daarnaast bevatten ze ook nog eens vitamine B1, B6, A en kalium. Echt een gezond stuk fruit dus, maar niet voor iedereen. Grapefruit en het sap van de vrucht hebben namelijk invloed op de werking van sommige medicijnen. De meeste pillen geven geen problemen, maar toch is het wél belangrijk om te weten bij welke geneesmiddelen je moet oppassen. En dat heeft te maken met stoffen genaamd furanocumarinen.

Furanocumarinen

Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in je lichaam, waardoor ze werken en je ze ook weer uitplast. Om medicijnen af te breken heeft je lichaam bepaalde enzymen nodig, en juist op die enzymen hebben de stoffen in grapefruit invloed. De zogenoemde furanocumarinen kunnen de werkingen van het enzym CYP3A4 in je lichaam blokkeren. Daardoor werkt deze minder goed en blijft er dus meer van het geneesmiddel in je lichaam achter. Elke keer dat je een grapefruit eet of het sap ervan drinkt, ontstaat dit effect weer en blijven er dus teveel medicijnen achter. Daardoor kan er een ophoping of overdosering ontstaan, wat in sommige gevallen tot ernstige bijwerkingen kan zorgen.

De bijwerkingen, die ontstaan door die combinatie van medicijnen en grapefruit, verschillen per geneesmiddel, per persoon en per hoeveelheid van de vrucht die gegeten wordt. Soms ontstaan er ernstige complicaties, denk aan: nierfalen, ademhalingsproblemen en maag- en darmproblemen.

Welke medicijnen?

Het is dus wel duidelijk dat niet alle medicijnen samengaan met grapefruit. Maar om welke middelen gaat het dan? We zetten een aantal van die medicijnen op een rij. Dit is niet de volledige lijst medicijnen die een interactie kunnen veroorzaken met grapefruit. Kijk voor een advies over een specifiek middel in de bijsluiter of vraag het na bij de apotheek of huisarts.

  • Medicijnen tegen een te hoog cholesterol (onder andere simvastatine en atorvastatine)
  • Hartritmemedicijnen (amiodaron en ivabradine)
  • Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, waaronder buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum)
  • Middelen tegen een te hoge bloeddruk: amlodipine, felodipine, nifedipine en diltiazem
  • Medicijnen die worden ingezet ter behandeling van kanker, onder andere sunitinib (Sutent), lapatinib (Tyverb), nilotinib (Tasigna) en pazopanib (Votrient)
  • Immunosuppressiva waaronder ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus

Ook bij gebruik van viagra, colchicine (een ontstekingsremmer) en het anti-epilepticum fenytoïne wordt grapefruit afgeraden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Service Apotheek, Jellinek, Telegraph UK
Beeld | Getty Images

Ook interessant