Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slechts 0,0006% truffel in truffelpasta

winkelen.jpg

Fabrikanten van producten doen er alles aan om hun producten te verkopen. Daarbij verdraaien ze de waarheid vaak een beetje of ze laten gewoon een deel van de informatie weg. Zo willen ze het doen voorkomen dat een product gezond is, of dat het is gemaakt van pure, eerlijke producten. 

Voedselwaakhond Foodwatch reikt dit jaar voor de zesde keer het Gouden Windei uit. Deze ‘prijs’ wordt uitgereikt aan het misleidendste product van het afgelopen jaar. Dus welk product maakt de claim die op de verpakking staat, het minste waar?

De zeven kandidaten voor het Gouden Windei 2015:

  1. Aldi pasta met truffel: Wie wil dat nou niet? Een lekkere chique pasta, maar dan voor een Aldi-prijs. Je raadt het al. Dat kan natuurlijk niet. Goedkoop kan wel, maar je krijgt  in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ slechts 0,0006% truffel.
  2. Albert Heijn cranberries: Superfood is hot. En wat krijg je dan? Gesjoemel door handige marketingmensen. Over de cranberries heeft AH een dikke laag ananassiroop gegoten. Zo houd je 68% suikers over en 30% cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood!
  3. Appelsientje Halfzoet: Appelsientje Halfzoet is ‘minder zoet’. Tóp zou je zeggen. Daar wil je best iets meer voor betalen. Alleen jammer dat de ‘normale’ appelsap gewoon met water is verdund.
  4. Rude Health biologische almond drink: Deze biologische amandelmelk bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml). Dat is wel heel erg weinig als je het vergelijkt met de 25% amandelen in zelfgemaakte amandelmelk.
  5. Plus pindakaas light: Light pindakaas met 30% minder vet: je zou zeggen ‘fijn’! Minder vet, maar véél meer suikers!
  6. AH mini roomboter amandelstaaf: Een mini-amandelstaaf in een midi-doosje. Oftewel een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking openmaakt en er wel een heel erg klein amandelstaafje uitrolt.
  7. Liga melk-aardbei: Een ‘verantwoorde’ Liga ‘vol bouwstoffen’ geef je je kinderen met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeienkoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en bestaat voor 20% uit suikers!

Wil jij je stem uitbrengen? Dat kan op de stempagina van Foodwatch.

Het is sowieso altijd handig om etiketten te lezen. Zo wordt je bewust van de ingrediënten van een bepaald product en word je niet op het verkeerde been gezet door een gelikte marketingterm op de verpakking. Lees: 6 foute verkooptrucs op voedingsmiddelen.

Ook interessant