Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom golfen heel goed is voor je gezondheid

golfen.jpg

Dat sporten goed is voor je gezondheid, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar welke sport levert je nu eigenlijk de meeste gezondheidsvoordelen op én kun je ook nog eens prima uitoefenen op latere leeftijd? Als we Amerikaanse onderzoekers moeten geloven, is golfen het antwoord.

Een potje golfen zou het risico op hart- en vaatziekten en een vroegtijdig overlijden bij ouderen namelijk aanzienlijk verminderen.

Uitgebreid onderzoek

Gedurende een periode van tien jaar analyseerden de onderzoekers gegevens van bijna 6.000 deelnemers. Elk van de deelnemers was 65 jaar of ouder én vatbaarder voor hart- en vaatziekten en beroertes. En wat bleek? Mensen die minsten één keer per maand op de golfbaan stonden, plukten hier wel degelijk de vruchten van.

Lees ook: waarom zelfs één minuut sporten al goed is voor je gezondheid

Lager sterftecijfer

Zo ligt het sterftecijfers van deze groep beduidend lager (15,1 procent) dan bij de anderen (24,6 procent). “Onze studie is misschien wel de eerste in zijn soort die de lange-termijn effecten van golf op de gezondheid onderzoekt. Het is trouwens in vele landen een van de populairste sporten onder oudere mensen”, zo verklaart dokter Adnan Qureshi, Amerikaans onderzoeker en voortrekker van het experiment.

Voordelen van golfen

Maar wat maakt golfen nu zo’n goede sport? “Wandelen en joggen zijn op zich vergelijkbaar qua beweging, maar missen de opwinding en het competitieve aspect van golf ”, zo verklaart Qureshi. “Tel daarbij de groene omgeving en de sociale interactie bij op, en dan is het niet zo gek dat golfen zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid bevordert. Bovendien is golf geen zware sport zoals boksen, waardoor het toegankelijker is voor oudere mensen.”

Ook goed voor hersenen

En daar blijft het niet bij qua voordelen. Tijdens een potje golfen leg je namelijk ook de nodige kilometers af. Zo komen achttien holes al snel neer op zes tot acht kilometer. Daarnaast komt een golfswing vanuit je hele lichaam, waarbij kracht en balans erg belangrijk zijn. Dit zorgt voor soepele spieren en gewrichten. Tot slot is golfen niet simpelweg tegen een balletje slaan. Het vraagt de nodige inzicht. Dit strategisch denken prikkelt de hersenen en draagt bij aan de verbetering van de geestelijke gezondheid. Hoog tijd voor een potje golfen dus!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen
Beeld | iStock

Ook interessant