null Beeld

Goedkope botox? Vaak te mooi om waar te zijn

Veel mensen storen zich aan hun rimpel(tje)s. Botox kan dan een oplossing zijn. Helaas worden er vaak marketingstunts in de strijd gegooid om mensen te verleiden een behandeling te ondergaan. Denk aan online kortingsacties of tandartsen die bijklussen met botoxbehandelingen voor een zacht prijsje. Het resultaat valt vaak tegen en kan zelfs blijvende schade opleveren.

Dr. Catharina Meijer, voorvechter van kwaliteitsverbetering in de cosmetische sector, wil de consument wakker schudden: “Het gaat om je gezicht, dat leg je toch niet zomaar in andermans handen.”

Goedkope behandelingen zijn risicovol

Op Google wordt veelvuldig gezocht naar ‘goedkope botox’ of ‘korting injectables’. Niet zo gek, want een cosmetische behandeling is kostbaar. Maar botox voor een spotprijs? Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat ís het vaak dus ook. En niet zonder risico bovendien. Dr. Catharina Meijer van DermaClinic: “Nog te vaak zie ik cliënten die zijn gezwicht voor een goedkope behandeling. Slecht uitgevoerde behandelingen geven een slecht resultaat en veroorzaken mogelijk nare ontstekingen of onnatuurlijke gezichtsuitdrukkingen. Het verkeerd inbrengen van injecties kan ook leiden tot beknelde zenuwen en problemen met de doorbloeding.”

Misleiding met verdunde en nep-botox

"Consumenten lopen niet alleen risico’s door ondeskundige behandelaars. Ze worden ook geregeld bedonderd met de gebruikte producten. Goedkope botox betekent vaak 'verdunde botox', waardoor het goedkoop kan worden aangeboden. Logisch dat het resultaat dan tegenvalt en minder lang zichtbaar is. Dat 'Botox' officieel een merknaam is weten ook maar weinigen. De term botox is inmiddels zó bekend, dat hij vaak wordt gebruikt voor alle concurrerende merken. Op die manier stunten klinieken ten onrechte met goedkope ‘botox’, terwijl zij eigenlijk een goedkoper alternatief gebruiken."

'Schoonheid is een serieuze zaak'

Dr. Catharina Meijer wil een einde maken aan deze wanpraktijken. “Het is tijd voor eerlijke, feitelijke informatie over cosmetische behandelingen, de mogelijkheden, de te verwachten resultaten en de risico’s. Sommige mensen verwachten wonderen, andere hebben een schrikbeeld van wanprestaties van onkundige artsen.” Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) maakt zij zich hard voor de kwaliteit van het vak en goede voorlichting voor de consument. De vereniging stelt hoge eisen aan klinieken en artsen. “De consument moet weten waar een betrouwbare kliniek aan moet voldoen. Het gaat immers om hun uiterlijk en hun veiligheid.”

Hoe denk jij over Botox?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden