null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goede voornemens? Zó kan je zorgverzekering daarbij helpen

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021? Wil je dit jaar écht stoppen met roken of eindelijk die paar kilo’s kwijtraken? Dan hoef je het niet allemaal alleen te doen. Er zijn heel wat programma’s en middelen die je kunnen helpen. En vaak worden dit soort programma’s die helpen bij de goede voornemens zélfs nog vergoed door je zorgverzekering.

Zo heb je elk jaar recht op een cursus die helpt bij het stoppen op roken en zit er drie uur diëtiek in de basisverzekering. Als jouw goede voornemens zijn dat je wilt stoppen met roken of wilt afvallen, vertellen we je hoe je zorgverzekering je kan ondersteunen hierbij.

Zorgverzekering helpt bij goede voornemens

Wil je dit jaar wat kilo’s kwijtraken? Dan ben je niet de enige: het is zoals elk jaar ook nu weer één van de populairste goede voornemens en je zorgverzekering kan je daarbij helpen. Als je te zwaar bent, zijn er verschillende mogelijkheden om dit aan te pakken. Wat voor jou de beste optie is, kun je het beste bespreken met je huisarts. Je zorgverzekering kan op verschillende manieren helpen bij het behalen van je afvaldoel. Iedereen heeft recht op drie uur dieetadvies per jaar. Hiervoor kun je terecht bij een diëtist, die samen met jou kan kijken hoe je je voeding- en beweeggewoonten kunt verbeteren. Dit wordt bijvoorbeeld ook ingezet bij allergieën, intoleranties en andere medische aandoeningen.

Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma

Vanuit je basispakket wordt ook nog andere hulp bij overgewicht vergoed wanneer het je gezondheid in gevaar brengt. Wanneer je een BMI van hoger dan 25 hebt, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI). Dit is een programma waarbij je advies en begeleiding krijgt om een gezondere levensstijl te creëren. Je leert over gezonde eetgewoonten, gezonde voeding en op een gezonde manier te bewegen. Het is een langdurig programma: je hebt twee jaar lang groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken.

Aanvullende verzekeringen

Afhankelijk van welke zorgverzekering en welk pakket je hebt, wordt er soms ook nog andere hulp aangeboden die je kan ondersteunen bij het behalen van je goede voornemens. In het geval van afvallen zitten er bijvoorbeeld extra uren diëtiek in sommige aanvullende verzekeringen, en krijg je soms een gezondheidscursus of afvalprogramma vergoed. Hiervoor kun je het beste navraag doen bij je eigen verzekeringsmaatschappij.

Lees ook:

Goede voornemens? Déze sterrenbeelden houden zich er wél aan

Nu écht stoppen met roken

Wordt 2021 het jaar waarin je de sigaretten echt laat liggen? Je zult uiteindelijk echt zelf de verleiding moeten leren weerstaan, maar je zorgverzekering kan er wel een handje bij helpen. Elk jaar heb je namelijk recht op een stoppen-met-rokenprogramma. Bij zo’n programma leer je omgaan met je verslaving en hoe je hier van af kunt komen. Ook worden – wanneer je deelneemt aan deze cursus – nicotinevervangende middelen vergoed. Denk aan nicotinepleisters of -kauwgom. Ook eventuele ondersteunende medicatie wordt vergoed, wanneer dat nodig is. En helemaal mooi meegenomen: sinds 2020 gaan de kosten voor de cursus niet meer van je eigen risico af.

Aanvullende verzekering

Is één programma voor het stoppen met roken niet voldoende of wil je meer begeleiding? Dan kun je dit mogelijk uit een aanvullende verzekering halen. Sommige verzekeraars vergoeden andere cursussen of therapieën die helpen bij het stoppen met roken. Ook alternatieve geneeswijzen, zoals accupunctuur en hypnose, worden soms ingezet bij het afleren van deze verslaving. Of je hier een vergoeding voor krijgt, hangt ook af van hoe je verzekerd bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Independer, Zorginstituut Nederland

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden