Goede nachtrust verlaagt de kans op hartziekten en beroerte Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goede nachtrust verlaagt de kans op hartziekten en beroerte

Niet genoeg slapen heeft een duidelijk effect op onze gezondheid. Overdag ben je moe, functioneer je slechter en je kunt ook aankomen als je slecht slaapt. Niet gek dus dat er altijd geadviseerd wordt om voldoende slaap te krijgen. Maar wist je dat ook het risico op hartziektes en een beroerte groter wordt als je niet genoeg slaap krijgt?

Uit onderzoek dat gepresenteerd werd op de European Society of Caridiology Congress 2022 blijkt dat negen op de tien mensen niet goed slapen. Maar dat is niet de enige conclusie die getrokken werd. De onderzoekers zagen namelijk ook dat een slechtere nachtrust mogelijk het risico op hartziekten en een beroerte vergroot. Sterker nog: ze schatten dat zeven op de tien hart- en vaataandoeningen te voorkomen zijn als we een betere nachtrust hebben.

Jong geleerd is oud gedaan

Dat er weinig goede slapers zijn, is gezien ons drukke leven dat altijd maar doorgaat, niet heel verrassend, vindt auteur en onderzoeker Dr. Aboubakari Nambiena. “Het belang van de kwaliteit én kwantiteit van slaap voor de gezondheid van het hart, moet vroeg in het leven benadrukt worden, op het moment dat we gezonde patronen gaan ontwikkelen. Het verminderen van lawaai ‘s nachts en van stress op werk, kunnen ervoor zorgen dat onze slaap verbetert.”

Het onderzoek

Wat dit onderzoek anders maakt dan eerdere onderzoeken, is dat de onderzoekers besloten breder te kijken. Eerdere onderzoeken keken naar verschillende slaapgewoontes en -aandoeningen, zoals slaapapneu of de slaapduur. Maar dit onderzoek werd anders uitgevoerd, door vijf slaapgewoonten te combineren en te kijken naar zogenoemde baseline slaapscores. Zo’n baseline kun je zien als een nulmeting, vanwaar onderzoekers data vergaren. Vanaf die nulmeting konden onderzoekers dus veranderingen in de loop van de tijd zien, net als de gevallen van hart- en vaatziekten.

Aan het onderzoek deden 7200 deelnemers mee met leeftijden tussen de 50 en 75 jaar. Op het moment dat het onderzoek begon, zijn zij medisch onderzocht en werd duidelijk dat ze allemaal géén hart- en vaataandoeningen hadden. Over een periode van tien jaar werd er iedere twee jaar een onderzoek gedaan, waarbij een controle voor coronaire hartziekten en een beroerte gedaan werd. Bij de start van het onderzoek had tien procent van de deelnemers een optimale slaapscore (vijf op een schaal van vijf). Acht procent had een slechte score (nul of één op een schaal van vijf).

Minder kans op coronaire hartziekten of een beroerte

In de acht jaar die volgden, bleek dat mensen met een goede slaapscore een kleinere kans hadden op coronaire hartziekte of een beroerte. Naarmate de slaapscore één punt steeg (in vergelijking met de nulmeting), nam de kans op coronaire hartziekten of een beroerte met 22 procent af. De mensen met een optimale slaapscore hadden, in vergelijken met mensen met een slechte slaapscore 75 procent minder kans op hartaandoeningen of beroertes.

En die conclusie is voor de onderzoekers belangrijk. Ze vermoeden namelijk dat 72 procent van de nieuwe gevallen van coronaire hartziektes en beroertes te voorkomen was, als alle deelnemers een optimale slaapscore hadden. Wat opvallend is, is het feit dat bij bijna de helft van de deelnemers de slaapscore veranderde na twee follow-ups. Bij 25 procent daalde die score, terwijl 23 procent erop vooruitging. Hierop hebben de onderzoekers gekeken naar het verband tussen de verandering in score en de cardiovasculaire gebeurtenissen. Ze ontdekten dat een toename van één punt in de loop van de tijd gelijkstond aan een vermindering van zeven procent op coronaire hartziekte of beroerte.

Een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek, is het feit dat het nog niet peer reviewed is. Een onderzoek wordt altijd nagelopen door andere onderzoekers, om de kwaliteit van conclusies te controleren. Dit houdt in dat vakgenoten dit onderzoekers dit onderzoek dus nog moeten nalopen en toetsen.

Bron | Healthline, ESC

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden