Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Goede buren? Minder kans op hartaanval!

buren-goed-voor-gezondheid.png

Vandaag is het Burendag. En wat blijkt: het hebben van goede buren is niet alleen gezellig, het kan ook het risico op een hartaanval verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan.

Voor het onderzoek werden meer dan 5.000 Amerikanen zonder hartproblemen van gemiddeld 70 jaar over een periode van vier jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek moesten ze aangeven hoe ze zich voelden in hun omgeving. Zo werd gevraagd of ze goede buren hadden die hen zou helpen in moeilijkheden, of ze de mensen in hun buurt vertrouwden en of ze hen vriendelijk vonden.

Hartaanval

Ook werden potentiële invloedrijke factoren, zoals leeftijd, nationaliteit, geslacht, inkomen, burgerlijke staat, opleidingsniveau, geestelijke gezondheid, gezondheidsproblemen opgenomen in de dossiers. Tijdens de vier jaar kregen 148 van de 5.276 deelnemers een hartaanval. Na afloop van de onderzoeksperiode werd de data geanalyseerd. Hieruit bleek dat mensen die veel punten toekenden aan hun sociale omgeving 22% minder kans hadden op een hartaanval.

Sociaal netwerk

Volgens de onderzoeken komen de bevindingen overeen met andere studies die een verband bevestigden tussen een goed sociaal netwerk en de kans op hart- en vaatziektes. “Een sociaal, sterk netwerk van vrienden en familie is gekoppeld aan een betere gezondheid. Wonen in een vriendelijke wijk en het hebben van goede buren is daar een uitbreiding van,” aldus Eric Kim, verbonden aan de universiteit van Michigan.

Bron | Dailymail.co.uk

Ook interessant