Margriet logo
A mature woman wakes up and stretches in early morning light Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed slapen geeft je extra levensjaren

Lig je vaak te woelen, te piekeren of te lang te lezen? Probeer dan meer rust en regelmaat te vinden, want wie zich aan het ideale slaappatroon houdt, krijgt er zomaar tweeëneenhalf jaar van haar leven bij.

Dat rust en regelmaat gezonder is dan een chaotische leefstijl, wisten we natuurlijk al jaren, maar uit Amerikaans onderzoek onder 172.000 mensen is nu gebleken dat je met goed slapen echt langer kunt leven. Bij vrouwen is dat zo’n tweeëneenhalf jaar, bij mannen zelfs vijf. Volgens de Amerikaanse wetenschapper Frank Qian van de Harvard Medical School hebben mensen die het ideale slaappatroon volgen meer kans op een langer leven. Want wie slecht slaapt is volgens de Nederlandse slaapdeskundige Marike Lancel vatbaarder voor hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten.

Het ideale slaappatroon

Een ideaal slaappatroon betekent dat je elke nacht zeven tot acht uur moet slapen (regelmaat) en weinig wakker wordt gedurende de nacht (rust). Je mag hierbij geen slaapmedicatie gebruiken, moet minstens vijf nachten per week makkelijk in slaap vallen en vijf ochtenden wakker worden met het gevoel dat je lekker bent uitgerust.

Makkelijk in slaap vallen

Ieder mens heeft zijn eigen ritme. We beschikken over een interne biologische klok die ons aangeeft wanneer we naar bed moeten en wanneer we weer op moeten staan. Toch luisteren we daar niet altijd goed naar. Om het gezonde slaappatroon te bereiken kun je beginnen met naar bed gaan op een vast tijdstip. Regelmaat is namelijk het geheim. Voor het slapengaan is het belangrijk lichamelijk en geestelijk in een staat van ontspanning te komen. Veel licht van bijvoorbeeld de televisie, computer of telefoon helpt daarbij niet. Ook na de opwinding van een spannende serie kom je moeilijk in slaap.

Geen koffie en alcohol

Om gedurende de nacht zo min mogelijk wakker te worden is het aan te raden geen koffie en alcohol te drinken in de avond. Van alcohol slaap je misschien wel lekker in, maar halverwege de nacht maakt het je lichaam juist wakker. Ook heel laat nog eten houdt je wakker.

Licht in de ochtend

Sta ’s ochtends ook weer op een vast tijdstip op en laat zoveel mogelijk daglicht de kamer binnen komen. Niet alleen is licht goed om de biologische klok weer in het juiste ritme te krijgen, ook krijg je van licht een oppepper in de ochtend.

Bron | RTL Nieuws

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden