Goed om te weten: dit zijn de symptomen van de deltavariant van het coronavirus
Nu de deltavariant van het coronavirus verantwoordelijk is voor ruim 85 procent van alle besmettingen, lijken de symptomen van het virus óók te veranderen. De symptomen van deze deltavariant blijken namelijk net wat anders te zijn dan die van het ‘oorspronkelijke’ coronavirus.
Hoewel de deltavariant zich een stuk gemakkelijker verspreidt, zijn de symptomen vaak milder dan bij eerdere mutaties van het virus. Gelukkig blijkt dat de vaccinaties ook tegen deze mutatie goede bescherming bieden.
Deltavariant in Nederland
In Nederland leek de deltavariant lange tijd niet snel op te komen, maar inmiddels begint deze toch de overhand te nemen. Afgelopen week zou volgens het RIVM vermoedelijk al de helft van alle besmettingen veroorzaakt zijn door deze mutatie van het virus; de kans is dan ook groot dat de deltavariant in het najaar in Nederland dominant zal zijn. In België wordt het overgrote deel van de besmettingen al veroorzaakt door deze variant; in het Verenigd Koninkrijk zou de deltavariant zelfs voor 99 procent van alle positieve testen zorgen. Onder andere Portugal en Israël hebben al besloten de coronamaatregelen weer stricter te maken door deze nieuwe versie van het virus.
Volgens de WHO is de deltavariant wereldwijd hard op weg om de overheersende variant van het coronavirus te worden. En hoewel er volgens ic-baas Diederik Gommers waarschijnlijk geen nieuwe lockdown nodig zal zijn, is er volgens het RIVM wel een reden om waakzaam te zijn. Deze mutatie van het coronavirus zou namelijk veertig tot vijftig procent besmettelijker dan de alphavariant, die we eerder kenden als de Britse variant. Door de vaccinaties worden minder mensen ziek, maar vooral onder de jongeren lijken er steeds meer besmettingen te zijn.
Symptomen deltavariant
Waar denk je aan bij de symptomen van het coronavirus? Waarschijnlijk komen hoesten, koorts en kortademigheid bovenaan je lijstje. Ook denk je misschien aan reuk- en smaakverlies. Maar, blijkt uit onderzoek van King’s College London: de symptomen van de deltavariant blijken anders te zijn.
De meeste mensen krijgen na besmetting met de deltavariant namelijk hoofdpijn, keelpijn en een loopneus als eerste symptomen van het virus. Op plek vier staat koorts en als vijfde komt pas hoesten voor – een klacht die anders altijd in de top drie stond. Geurverlies komt zelfs niet eens meer in de top tien voor, zegt professor genetische epidemiologie Tim Spector tegen The Guardian.
Lees ook:
Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?
Een ernstige verkoudheid
Door de wetenschapper worden de symptomen van de deltavariant zelfs vergeleken met een ernstige verkoudheid voor gezonde, jonge mensen. Het virus lijkt zich anders te gedragen dan eerder in de pandemie, waardoor mensen denken dat ze gewoon hooikoorts of een simpele verkoudheid hebben. En dan gaan ze nog gewoon naar de supermarkt, feestjes of hun werk. “Volgens ons is dat een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van de variant”, zegt de Britse wetenschapper. Hij benadrukt daarom dat het heel belangrijk is dat mensen weten dat deze symptomen op de deltavariant kunnen wijzen, en het dus heel belangrijk is om ook bij milde klachten een test te laten doen.
Vaccinaties werken tegen symptomen deltavariant
Gelukkig blijkt de deltavariant wel goed te reageren op de huidige coronavaccinaties. Niet alleen lopen mensen die twee prikken gehad hebben het virus vaak niet op, maar ze komen zeer zelden in het ziekenhuis terecht. Wel blijkt er, net als bij de Alfavariant, een verschil te zitten tussen de effectiviteit van de vaccins. Twee weken na de tweede coronavaccinatie is het vaccin van Pfizer ongeveer 88 procent effectief tegen de deltavariant. Dat van AstraZeneca is ongeveer zestig procent effectief tegen deze mutatie. Dat is beide iets lager dan bij de ‘Britse’ alfavariant: daarbij was de bescherming 93 procent bij Pfizer en 66 procent bij AstraZeneca. Over het vaccin van Moderna zijn nog geen gegevens, maar de verwachting is dat dit vergelijkbaar is met Pfizer.
Bron | The Guardian, LINDA, NU
Beeld | Getty Images
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je. Je kunt nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.