null Beeld

Goed nieuws: wetenschappers hebben een vetverbrandende molecuul ontdekt

Wetenschappers hebben een belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen obesitas. De onderzoekers hebben namelijk een ‘vetverbrandende’ molecuul ontdekt. Dit molecuul kan de lichaamsvetmassa van muizen verminderen, zónder de voedselopname en spiermassa te beïnvloeden. Dit kan goed nieuws betekenen voor een aantal veelvoorkomende ziektes.

Deze molecuul, genaamd ‘BAM15’,

kan volgens de wetenschappers veel gaan betekenen voor de behandeling van

obesitas.

Verminderen vanlichaamsvetmassa

De onderzoekers van Virginia Tech identificeerden onlangs de kleine mitochondriale ontkoppelaar BAM15. Dit molecuul vermindert de lichaamsvetmassa van muizen, zonder de voedselopname en spiermassa te beïnvloeden. Ook beïnvloedt het de lichaamstemperatuur niet.

Calorieën verbrandenzonder te bewegen

En daar blijft het niet bij. Het medicijn vermindert ook insulineresistentie (wat een voorloper van diabetes type 2 is). Daarnaast heeft het gunstige effecten op de stofwisseling. BAM15 laat een cel meer ademen en kan het metabolisme in de cel veranderen. Hierdoor kunnen we, volgens de Amerikaanse hoogleraar Chemie Webster Santos, meer calorieën verbranden, zonder dat we hoeven te bewegen.

Lees ook: Fidgeten helpt je afvallen zónder dat je er veel voor hoeft te doen (of laten)

Veelbelovendeonderzoeksresultaten

De resultaten van het onderzoek zijn ontzettend veelbelovend voor de toekomstige behandeling en preventie van een aantal veelvoorkomende ziektes. Zo kunnen obesitas, diabetes en vooral niet-alcoholische steatohepatitis (NASH, een type vervette lever) hiermee aangepakt worden. Máár er is wel een kanttekening; het medicijn werkt niet lang in een muizenlijfje, laat staan in een mensenlichaam.

Chemische structuur aanpassen

Er is daarom nog meer onderzoek nodig. “We zijn in wezen op zoek naar ongeveer hetzelfde type molecuul, maar het moet langer in het lichaam blijven om effect te hebben. We passen de chemische structuur van de verbinding aan. Tot dusver hebben we honderden moleculen gemaakt die hiermee verband houden”, aldus Santos.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Virginia Tech

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden