Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Calorieën verbruiken? Wandelen doet wonderen

young-woman-in-wellies-walk-her-dog.jpg

Geen fanatieke sporter? Maar wil je toch gezond bezig zijn én wat aan de lijn doen? Ga wandelen! Onderzoek toont aan dat je daarmee veel meer calorieën verbrandt dan werd gedacht.

Onderzoekers van de Amerikaanse Southern Methodist University deden een tijdje geleden onderzoek naar de impact van wandelen op het energieverbruik en publiceerden de resultaten hiervan in het wetenschappelijke tijdschrift The journal of applied physiology. Zij ontdekten dat je met wandelen veel meer verbrandt dan de 45 calorieën per kilometer die wetenschappers voorheen als richtpunt aanhielden.

Mensen met een voller figuur verbranden meer calorieën

De onderzoekers ontdekten dat er tijdens eerdere studies en onderzoeken geen rekening werd gehouden met lichaamstype en de mate van fitheid. Daarnaast werd er te veel uitgegaan van mensen met een slank postuur, die relatief minder calorieën verbranden dan mensen die wat voller zijn. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat 97 procent van de testpersonen juist meer calorieën verbrandt.

Om je een idee te geven: een vrouw met een gemiddelde lengte en een gewicht van rond de zestig kilo verbrandt ongeveer zestig calorieën per kilometer als ze vijf kilometer per uur loopt. Als ze sneller zou wandelen, en zes en een halve kilometer per uur aflegt, loopt dat op naar zeventig calorieën per kilometer. Een stuk meer dus dan tot nu toe werd aangenomen.

Wandelen is gezond

Met wandelen verbruik je trouwens niet alleen de nodige calorieën, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Het houdt bijvoorbeeld je spieren en gewrichten soepel, bevordert de bloedsomloop en is effectief tegen stress. Ook een voordeel: wandelen kun je overal doen en het kost geen extreme inspanning. Wil je tijdens het wandelen wat extra calorieën verbranden? Onthoud dan deze vijf simpele tips!

Wat je altijd al wilde weten over wandelen:

Meer calorieën verbranden met wandelen?
Hoelang moet je wandelen om één cola te verbranden?
Kun je beter wandelen vóór of na de lunch?

Bron: RTL Nieuws, Wandelmagazine

Lees ook

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Bobbeltje aan de zijkant van je grote teen? Dit kun je ertegen doen
Wauw! Kate Middleton gaat voor een korter kapsel

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant