Margriet logo
Goed nieuws voor patiënten met tumoren. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws: tumoren worden doeltreffend aangepakt met nieuw CT-systeem

Het is een ontzettend naar feit, maar steeds meer mensen krijgen kanker in Nederland. Vooral ouderen lopen risico. Het goede nieuws is dat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als eerste Europese ziekenhuis een nieuw CT-systeem gaat gebruiken waarmee tumoren effectiever behandeld worden.

En dat is hoopvol wanneer je een of meerdere tumoren in je lichaam hebt. Het LUMC gaat een nieuw systeem gebruiken: een spectraal angio-CT-systeem. Als je bijvoorbeeld leverkanker of nierkanker hebt, kunnen behandelingen hiermee doeltreffender worden volbracht dan voorheen. En dat biedt perspectief voor patiënten die kanker hebben.

Nieuw CT-systeem ontwikkeld

Een spectraal angio-CT-systeem, wat is dat precies? Dit apparaat is zowel een CT-scanner als een verzameling van systemen uit de angiografie. Angiografie is een röntgenonderzoek waarbij je bloedvaten zichtbaar worden gemaakt, waardoor artsen zien of je een afwijking in je bloedvaten hebt. Dat is op standaard röntgenfoto’s niet zichtbaar. Bij angiografie worden je bloedvaten onderzocht door bijvoorbeeld een contrasterende vloeistof bij je in te spuiten en daarna een scan te maken.

Een ablatie uitvoeren

Het angio-CT-systeem kan voor beide doeleinden gebruikt worden. Daardoor is het mogelijk om een tumor doeltreffender aan te pakken. Dat zegt radioloog Mark Burgmans van het LUMC. Dit kan doeltreffend werken bij bijvoorbeeld leverkanker. Bij de behandeling daarvan wordt een ablatie uitgevoerd. Dat is een techniek waarbij de tumoren in je lever worden verhit door middel van hoogfrequente golven. Met deze behandeling kunnen tumoren worden vernietigd. Bij ablatie prikt de arts met een speciale naald in de tumor die in je lever zit. De punt van die naald is ontzettend heet, waardoor de tumorcellen kapotgemaakt worden. Deze behandeling kan meerdere keren worden uitgevoerd, net zo lang totdat de gehele tumor verhit is. Daarbij wordt ook één centimeter ‘gewoon’ leverweefsel rondom de tumor verhit. Daardoor loop je minder risico dat er restjes van de tumor achterblijven in het omliggende weefsel.

Burgmans vult aan: “Daarbij is het belangrijk dat de naald heel precies in de tumor wordt geplaatst zodat we het gehele gezwel weg kunnen branden zonder schade aan de omliggende weefsels. Met dit nieuwe apparaat kan dat nauwkeuriger en het stelt ons in staat het succes van de behandeling nog tijdens de ingreep te meten.”

Nieuwe behandelmethoden met dit apparaat

Volgens deze arts is het met dit nieuwe apparaat ook mogelijk om nieuwe behandelmethoden uit te voeren. Ook kan met dit angio-CT-systeem tijdswinst worden behaald voor patiënten. Er kunnen namelijk behandelingen gecombineerd worden. Dat zorgt ervoor dat patiënten minder vaak terug hoeven komen naar het ziekenhuis. Ook zullen meerdere behandelingen minder lang duren, omdat patiënten niet vervoerd hoeven worden tussen twee kamers.

In 2023 toegepast in Nederland

Het nieuwe systeem wordt in 2023 in het LUMC toegepast. Er zijn ook plannen om het apparaat buiten de afdeling oncologie te gaan gebruiken, bijvoorbeeld bij bloedvatvernauwingen of een beroerte.

Bron | UMCG, LUMC, ANP

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden