Vrouw kan Parkinson ruiken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws: nieuwe test ontwikkeld om parkinson in vroeg stadium te ontdekken

Een ziekte opsporen in een vroeg stadium is belangrijk voor de behandeling ervan. Bij parkinson zijn wetenschappers van de University of Manchester daar weer een stapje dichterbij gekomen. Zij hebben een test ontwikkeld waarmee de ziekte van Parkinson sneller en nauwkeuriger vastgesteld kan worden. Wat het bijzonder maakt, is dat zij hierbij geholpen zijn door een Schotse vrouw die de ziekte kan ruiken.

Jaren geleden rook de man van de Schotse Joy Milne plotseling anders, vooral rond zijn schouders en nek. Joy Milne omschrijft dit als een muffe en nogal onaangename geur. Twaalf jaar later kreeg haar partner de diagnose parkinson. Hij had al ernstige klachten en overleed later aan de ziekte. Om te testen of de vrouw inderdaad parkinson kon ruiken, zijn allerlei onderzoeken gedaan. Zo moest ze ruiken aan T-shirts van verschillende proefpersonen, waarvan een deel de diagnose parkinson had. In alle gevallen wist ze juist te oordelen of iemand wel of niet de ziekte van Parkinson had.

3 minuten

De test die de onderzoekers hebben gemaakt, is ontwikkeld met behulp van Joy’s reukvermogen. Zij rook de verschillen rond de schouders en nek van parkinsonpatiënten en dat is dan ook waar ze de test, die volgens de onderzoekers 95 procent nauwkeurig is, afnemen. Een wattenstaafje wordt langs de nek en schouders gehaald en binnen drie minuten volgt de uitslag. Dan is meteen duidelijk of iemand al dan niet parkinson heeft. De hoofdonderzoeker van de University of Manchester, Perdita Barran, zegt het volgende over de test: “We zijn ontzettend enthousiast over deze resultaten die ons dichterbij een test voor de ziekte van Parkinson brengen. Een test die ook in de kliniek gebruikt kan worden.”

Nek en schouders

Joy Milne heeft erfelijke hyperosmie, wat wil zeggen dat ze een verhoogde gevoeligheid heeft voor geuren. Zij rook het bij haar man vooral rond de nek en schouders en dat is dan ook precies de reden waarom de test bij parkinsonpatiënten op die plek wordt gedaan. Onderzoekers denken dat dit komt door het talg dat zich daar verzamelt en minder snel wegspoelt.

Hebben we niet allemaal talg op die plekken? Zeker, maar de onderzoekers ontdekten dat parkinson voor een heel kleine verandering hiervan zorgt, waardoor nu deze test ontwikkeld kon worden. De onderzoekers hopen dat de test binnen twee jaar gebruikt kan worden voor mensen die in en om Manchester wonen. Als het daar een succes blijkt, zal de test ook op andere plekken gebruikt gaan worden.

Test naar parkinson kan verschil maken

De Schotse directeur van Parkinson’s UK, James Jopling, is blij met de uitkomst van het onderzoek en zegt dat de ontdekking een groot verschil kan maken voor mensen met de ziekte. “Op dit moment is er geen test, waardoor mensen maanden of jaren moeten wachten op een diagnose,” zegt hij tegen de BBC. “Het feit dat je nu de behandeling en steun die je nodig hebt kunt krijgen en dat onderzoekers nieuw onderzoek kunnen starten naar behandelingen, is ontzettend belangrijk.”

Ook Joy is blij met de uitslag en vertelt de BBC wat een eerdere diagnose voor haar en haar familie betekend zou hebben: “We hadden meer tijd doorgebracht met de familie en zouden meer gereisd hebben. Als we het eerder geweten hadden, hadden de stemmingswisselingen en depressie voorkomen kunnen worden.” Ook vertelt ze dat ze de avond voordat haar man overleed, beloofd heeft om haar reukvermogen uit te zoeken. “Je moet dit doen, want het zal een verschil maken,” zou hij gezegd hebben. En Joy hoopt dat haar toevallige ontdekking precies dat zal doen.

Bron | RTL Nieuws, BBC, University of Manchester

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden