Margriet logo
Medicijngebruik. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Goed nieuws: nieuw alzheimermedicijn blijkt hoopvol en baanbrekend

Met Lecanemab - een nieuw alzheimermedicijn - is het gelukt om de achteruitgang van de hersenen af te remmen. Artsen noemen de resultaten van de test van dit medicijn nu al ‘historisch en hoopvol’. Maar er worden wel kanttekeningen geplaatst bij de bijwerkingen.

Doorbraak met nieuw alzheimermedicijn

Volgens hoogleraar Ouderdomspsychiatrie Ron Howard is het geen wondermiddel, maar is het wel een doorbraak dat Lecanemab de achteruitgang van hersenen kan afremmen. Howard is optimistisch gestemd door de resultaten van de test. Volgens hem zou hierdoor dementie wellicht overwonnen kunnen worden en op een dag zelfs te genezen zijn. “We hebben eindelijk grip gekregen op deze verschrikkelijke en gevreesde ziekte,” vertelt hij aan de Britse tv-zender Sky News.

Resultaten van het onderzoek naar Lecanemab

De resultaten van dit onderzoek werden op 29 november gedeeld. Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling werd de impact van het nieuwe alzheimermedicijn achttien maanden onderzocht. 1795 vrijwilligers hadden zich opgegeven als proefpersoon.

Sommige proefpersonen kregen Lecanemab toegediend, anderen kregen een placebo. Bij de proefpersonen die het geneesmiddel met werkzame bestanddelen gebruikten, waren de resultaten positief. Volgens de resultaten van dit onderzoek resulteerde het alzheimermedicijn ‘in redelijk verminderde achteruitgang van gemeten cognitie en functie’, in vergelijking met de proefpersonen met een placebo.

Ernstige bijwerkingen

Het onderzoek wordt als baanbrekend gezien, maar toch zijn er wat kanttekeningen bij te plaatsen. Het medicijn zorgde niet alleen voor een verminderde impact van Alzheimer. Ook traden er bijwerkingen op bij de proefpersonen: hersenbloedingen en zwellingen van de hersenen.

Zeven procent van de deelnemers moest zelfs stoppen met de proef vanwege deze bijwerkingen. Waterdicht is het medicijn dus (nog) niet.

Gemengde gevoelens

Medici hadden gemengde gevoelens bij deze resultaten. Een Amerikaanse arts vertelt aan The New York Times: “Het voordeel is reëel, maar dat geldt ook voor de risico’s.”

De farmaceuten zijn van plan om meer onderzoek te doen om de werkzaamheid en veiligheid van het alzheimermedicijn beter te kunnen bepalen. Ondanks de nodige voorzichtigheid biedt het medicijn hoop, zegt Nick Fox, directeur van een Engels onderzoekscentrum voor dementie. Tegen Sky News zegt hij: “Elk risico is vanzelfsprekend belangrijk, maar ik geloof dat veel van mijn patiënten zeer bereid zouden zijn om zo’n risico te nemen.”

Alzheimer Nederland

Wat betekent dit nu voor Nederlanders die deze ziekte hebben? Volgens Alzheimer Nederland kan Lecanemab pas op de Nederlandse markt komen na beoordelingen van de Europese Medicijnautoriteit en het Zorginstituut Nederland. Dat proces duurt ongeveer anderhalf jaar. Nederlanders in een vergevorderd stadium van Alzheimer hebben geen baat meer bij dit medicijn: eerdere onderzoeken toonden aan dat medicijnen in dat stadium geen effect meer hebben.

Bron | Nu.nl, Alzheimer Nederland

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden