Goed nieuws: medicijn van eigen immuuncellen blijkt effectief bij huidkanker
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed nieuws: medicijn van eigen immuuncellen blijkt effectief bij huidkanker

De kankersoort die in Nederland het meest voorkomt is huidkanker. Ongeveer tien procent van de patiënten heeft een melanoom. Hiervoor zijn verschillende behandelingen, zoals een operatie of immunotherapie. Uit onderzoek blijkt nu ook dat een medicijn van eigen immuuncellen effectief is.

Het Nederlandse onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Eén op de vijf patiënten die een vergevorderd stadium van huidkanker heeft, zou volgens de uitkomsten baat hebben bij dit medicijn. De mensen die meededen aan het onderzoek hadden allemaal een melanoom. Dit is een vlekje op de huid of een moedervlek die verandert.

Immuuncellen als medicijn

Om het medicijn te onderzoeken, werden 168 mensen getest. De helft van hen kreeg een zogenoemde ‘tumorinfiltrerende lymfocyttherapie’ (TIL). Hierbij worden immuuncellen van de patiënt uit de tumor gehaald, vermenigvuldigd in een lab en vervolgens weer met miljarden tegelijk teruggegeven. De deelnemers die het nieuwe medicijn toegediend kregen, zagen een duidelijke verandering ten opzichte van de rest. 50 procent ervoer een vertraagd ziekteproces en een verminderde kans op overlijden. In 20 procent van de gevallen verdween de tumor zelfs volledig.

Het onderzoek heeft acht jaar geduurd. Artsen van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) werkten hieraan mee. Het onderzoek heeft een extra Nederlands tintje omdat het betaald werd door onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en particuliere fondsen.

Huidkanker

In Nederland is huidkanker de meestvoorkomende vorm van kanker. In 2021 kregen 82.800 mensen huidkanker. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar blijven stijgen. Belangrijke oorzaken van deze vorm van kanker zijn zon en verbranding. Er zijn verschillende soorten, waarvan basaalcelcarcinoom het meest voorkomt. Daarop volgen plaveiselcelcarcinoom en een melanoom.

In dit onderzoek naar een medicijn is gekeken naar een melanoom. Als je een melanoom op tijd herkent en de behandeling op tijd gestart wordt, is er een grote overlevingskans. Je herkent een melanoom aan het plotselinge ontstaan van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid. In het begin kan dit lijken op een moedervlek, maar je zult zien dat een melanoom sneller groeit, een grillige vorm heeft of meerdere kleuren. Om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om bij afwijkende plekjes op de huid altijd contact op te nemen met de huisarts.

Bron | AD, The New England Journal of Medicine, Kanker.nl, KWF

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden