null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed nieuws! De ideale work-out duurt nog geen kwartier

Moet jij jezelf altijd met moeite naar de sportschool slepen en beleef je maar weinig plezier aan de loopband, gewichten en kettlebells? Als je het nog geen halfuur volhoudt in de gym, hebben we goed nieuws voor je. Volgens onderzoekers zou je namelijk helemaal niet lang hoeven sporten voor de ideale work-out.

Met een rijk sociaal leven, een kantoorbaan en het huishouden dat op je wacht, kan het er al gauw bij inschieten om ook nog te sporten. Dat het veel tijd in beslag neemt, is vanaf nu geen excuus meer, want volgens onderzoekers duurt de perfecte work-out slechts dertien minuten.

Drie groepen

Wetenschappers trokken die conclusie na het onderzoeken van 34 personen gedurende acht weken; de bevindingen van hun studie verschenen in het vaktijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise. Voorafgaand aan het onderzoek werden de deelnemers in drie groepen verdeeld. Elke groep sportte drie keer per week en deed daarbij dezelfde oefeningen, alleen de duur van de work-outs verschilde. De eerste groep deed bijvoorbeeld de reeks oefeningen slechts één keer, wat neerkwam op een sportsessie van dertien minuten. Een ander deel van de proefpersonen moest de oefeningen zo vaak herhalen, dat ze uiteindelijk een work-out van veertig minuten per keer deden; de laatste groep bewoog ongeveer zeventig minuten per keer.

Acht weken later was het de hoogste tijd om de knappe koppen bij elkaar te steken en conclusies te trekken. De meest opvallende conclusie? De groep die de kortste work-out deed, had bijna een even grote toename in kracht en uithoudingsvermogen als degenen die zo'n zeventig minuten hadden geploeterd. Het verschil zat 'm in de spiermassa; op dat gebied boekte wél de groep die het langst sportte, de meeste vooruitgang.

Zweten

Wil je dus niet per se grote, zichtbare spieren opbouwen, maar vind je het wel belangrijk om voldoende te bewegen? Dan is een work-out van dertien minuten voldoende, mits je jezelf wel echt in het zweet werkt. Hoofdonderzoeker Brad Schoenfeld: "Aan het einde van de set moet je het gevoel hebben alsof je er onmogelijk nog een kunt uitvoeren zonder een pauze te nemen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden