Vrouwen zijn beter in taal dan mannen, maar daaraan zit ook een schaduwaknt.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed in taal? Dáárom krijgen vrouwen minder vaak de diagnose dementie

Vrouwen zijn beter in taal dan mannen. Feit of fabel? Ja, vrouwen zijn over het algemeen taalvaardiger. Dat kan ook een negatief bijverschijnsel hebben, zoals bij het vroegtijdig opsporen van dementie.

Vrouwen zijn vaak goed in taal, mannen zijn fysiek krachtiger. Een cliché van jewelste, maar volgens wetenschappelijk onderzoek is dit echt waar. Vrouwen zouden van nature sneller een vreemde taal oppikken en in het algemeen taalvaardiger zijn. Op zich hartstikke mooi, maar bij het ontdekken van dementie kan het ook nadelig zijn.

Woordentest bij dementie

Is er een vermoeden dat je geheugenproblemen of dementie hebt? Dan wordt er vaak een woordentest bij je afgenomen. De MMSE bijvoorbeeld (Mini-mental state examination). Dat is een vragenlijst waarmee gecheckt wordt hoe het zit met je geheugen, taalvermogen en concentratie. Deze test stelt geen diagnose, want daarvoor is de test op zichzelf net iets te algemeen. De test wordt vaak aangevuld met andere kleine tests en een gesprek met de persoon van wie een vermoeden is van dementie.

Bij woordentests scoren vrouwen over het algemeen beter dan mannen. Daardoor wordt de diagnose van dementie soms gemist. Dat komt omdat bij vrouwen het basisniveau op het gebied van taal hoger is. Andersom is het zo dat sommige mannen te snel het label dementie krijgen opgeplakt, omdat ze minder taalvaardig zijn.

Deze dingen kunnen vrouwen beter qua taal

Waar zijn vrouwen dan precies beter in als het aankomt op taalvaardigheid? Professor Marco Hirnstein van de Noorse universiteit van Bergen deed een onderzoek waarbij hij 500 studies onder de loep nam. In totaal ging het daarbij om 350.000 deelnemers. Uit dit grootse onderzoek bleek dat vrouwen inderdaad beter zijn in taal dan mannen. Vrouwen vinden het makkelijker om veel woorden op te noemen met een bepaalde letter. Ook kunnen ze meer woorden opnoemen die bij een bepaalde categorie horen, denk aan dieren of fruit. En het onthouden van woorden kunnen vrouwen ook net wat beter dan mannen.

Mannen en vrouwen verschillen gemiddeld gezien als het gaat om hun taalvaardigheid, maar ook in het gedrag tijdens dementie zijn er redelijk grote verschillen. Vrouwen zijn dan vaker depressief, labiel en teruggetrokken. Mannen krijgen eerder te maken met lusteloze gevoelens, onrust en sociaal ongepast gedrag. Soepel omgaan met mensen met dementie kan daarom best een uitdaging. Deze gedragsveranderingen treden vaker en ernstiger op bij vrouwen dan bij mannen.

Bron | SCIENTIAS, Alzheimer Nederland, Dementie.nl

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden