Broodsoorten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Glutenvrij, spelt, volkoren: dit moet je weten over alle broodsoorten

In de winkels is een heel scala aan verschillende broodsoorten te vinden. De tijd van alleen simpel wit- en volkorenbrood is al lang passé. Anno 2022 kun je kiezen uit spelt, glutenvrij, zuurdesem en meer. Maar welke broodsoort is nou eigenlijk het beste voor je?

We zetten de gangbaarste verschillende broodsoorten voor je op een rij.

Broodsoorten

Brood wordt gemaakt van graan. De meest gangbare graansoort die dan ook voor de meeste broodsoorten gebruikt wordt, is tarwe. Per broodsoort verschilt het echter wel of de hele graankorrel gebruikt wordt, of alleen de kern van de korrel.

Volkorenbrood

Volkorenbrood wordt dikwijls gezien als de gezondste van alle broodsoorten. En dat heeft alles te maken met het feit dat hiervoor de gehele graankorrel voor het meel wordt gebruikt. Hierdoor blijven de meeste voedingsstoffen aanwezig zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. De vezels blijven ook behouden, waardoor het eten van volkorenbrood kan bijdragen aan een goede darmwerking.

Bruinbrood

Volkorenbrood is anders dan gewoon bruinbrood. Dit wordt namelijk gebakken van volkorenmeel en bloem, waardoor het als een minder gezonde keuze wordt gezien. Er wordt maar een deel van de graankorrel gebruikt, waardoor het minder van de gezonde vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood bevat.

Witbrood

Bij witbrood daarentegen is het een ander verhaal. Voor dit brood wordt de kern van de korrel gebruikt, waardoor de vezels en voedingsstoffen verloren raken. Ook is witmeel een snelle koolhydraat, waardoor je sneller weer trek krijgt en je bloedsuikerspiegel sneller piekt en daalt.

Speltbrood

En hoe zit het dan met spelt? Speltproducten vliegen als warme broodjes over de toonbank, gezien deze heel gezond zouden zijn. Er wordt gezegd dat spelt gemakkelijker te verteren is en daarom vooral raadzaam is voor mensen met darmklachten. Het Voedingscentrum stelt echter dat dit niet waar is. “Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels”, leert de gezondheidswebsite ons.

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood wint ook steeds meer aan populariteit. Dit brood wordt gemaakt van meel, water, rijsmiddel en zout. Bij het maken van zuurdesembrood wordt geen gist gebruikt, maar door het lang te laten rijzen krijgt het de gewilde structuur. Dit lange desemproces zorgt voor een betere beschikbaarheid van vezels, bepaalde vitamines en mineralen. En door het lange rijzen worden gluten gedeeltelijk afgebroken, waardoor deze broodsoort gemakkelijker te verdragen kan zijn voor mensen met glutenovergevoeligheid.

Glutenvrij

Maar kun je echt geen gluten eten omdat je Coeliakie hebt? Dan ben je genoodzaakt glutenvrij brood te eten. Dit brood wordt gemaakt van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals bijvoorbeeld boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs. Wanneer je gluten gewoon kunt verdragen, is het eten van glutenvrij brood niet bewezen beter voor je dan brood mét gluten. In dat geval wordt bruin volkorenbrood nog altijd als de gezondste keuze gezien.

Heb je geen inspiratie voor broodbeleg? De foodsisters leggen je in onderstaande video uit welke keuzes het best voor je zijn.

Bron | Voedingscentrum, Brood.net,

Anne-Flore MullerGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden