Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zeven veelvoorkomende uitspraken over glutenvrij eten die we niet meer willen horen

zeven-uitspraken-over-glutenvrij-eten-die-we-niet-meer-willen-horen.jpg

Margriet-redacteur Ilse heeft de auto-immuunziekte coeliakie en moet daarom verplicht glutenvrij eten. Maar – ontdekte ze – als je dat aan iemand vertelt, krijg je heel wat bijzondere vragen en opmerkingen te horen. Déze zeven uitspraken wil ze graag vast de wereld uithelpen.  

En mocht jij je deze dingen nou ook echt afvragen over een glutenvrij dieet, dan heb je hierbij natuurlijk vast het antwoord. Een win-win situatie voor ons allemaal.

‘Dan eet je vast hartstikke gezond!’

Dat probeer ik wel te doen, maar geloof me: een taart zonder gluten is niet ineens gezond. Vaak zijn glutenvrij gemaakte producten zoals brood, koekjes of pasta zelfs een stuk ongezonder dan de variant met gluten. Dat komt omdat er vaak extra suikers en vetten toegevoegd worden om de smaak en textuur te verbeteren. Daarnaast zijn veel soorten ijs, friet, snoep en chocolade ook gewoon glutenvrij, en écht niet zo gezond.

‘Ik zou dat nooit kunnen; ik houd te veel van brood’

Ik ken maar weinig mensen die zó veel van brood houden als ik deed voor de diagnose. Een versgebakken broodje met een knapperige korst, daar mocht je mij ’s nachts wel voor wakker maken. Maar als je je zó beroerd voelt van een paar kruimels brood, is het echt niet zo moeilijk meer om het te laten staan. Er bestaat trouwens ook glutenvrij brood wat best goed te eten is, maar nog niets dat volgens mij écht op het level zit van een gewone boterham helaas.

‘Weet je zéker dat je dat wel mag eten?’

Ik denk dat de meeste mensen met coeliakie (of een andere voedselintolerantie of -allergie) deze vraag wel herkennen. En eigenlijk is het antwoord altijd ja, dat weet ik zeker. Je mag er áltijd wel van uitgaan dat als ik iets aan het eten ben, ik zeker weet dat ik het wel mag hebben. Ik check (en dubbelcheck) de ingrediëntenlijst van alles wat ik eet, ondervraag obers alsof het een verhoor is (sorry daarvoor!) en eet niets waarvan ik niet zeker weet wat de ingrediënten zijn. Klinkt streng, maar het gaat om mijn eigen gezondheid.

‘Het is zo ongezellig als je niet mee kan eten!’

Ik snap dat je het graag iedereen naar zijn of haar zin wil maken en dat eten daar vaak bij hoort, maar helaas is het écht geen optie om gluten te eten als je glutenintolerant bent. En weet je wat pas écht ongezellig is? Als ik doodziek word en de komende uren of zelfs dagen niet meer van de wc af kan komen.

Lees ook: Acht mythes over een glutenvrij dieet die níet kloppen

‘Ach, één koekje kan toch nooit zo erg zijn?’

Was het maar zo. Helaas zijn een paar kruimels brood of één bouillonblokje met gluten al voldoende om iemand die geen gluten mag ziek te maken. Ook worden elke keer dat iemand met coeliakie gluten eet, de darmen aangetast. Daardoor kan de dunne darm voedingsstoffen zoals vitaminen niet meer goed opnemen en wordt de kans op bloedarmoede, osteoporose en zelfs darmkanker groter.

‘Wat kun je dan nog wél eten?’

Meer dan je denkt, waarschijnlijk. Fruit, groente, rijst, bonen, vlees, om maar eens een paar dingen op te noemen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je glutenvrij moet eten blijft er echt nog voldoende over om een gezond en gevarieerd dieet te volgen, als je eenmaal weet wat je wel en niet kunt eten.

Lees ook: Ilse heeft coeliakie: ‘Zelfs van een paar kruimels brood kan ik weken ziek zijn’

‘Kun je dan nog wel op vakantie?’

Gelukkig is glutenvrij eten niet alleen in Nederland mogelijk, maar zijn er overal ter wereld wel opties. Sterker nog: in sommige landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje, is het een stuk beter geregeld dan in Nederland. Zelf ben ik niet zo’n wereldreiziger, maar er zijn genoeg mensen met coeliakie die gewoon gaan backpacken door Azië of op safari gaan in Afrikaanse landen. Glutenvrij op reis is gelukkig dus geen probleem.

‘Ik ken iemand die ook coeliakie had, maar die is weer genezen.’

Heel fijn voor die persoon natuurlijk, maar als hij of zij glutenvrij moest eten door coeliakie kan dat helaas echt niet. Coeliakie is een auto-immuunziekte die je voor de rest van je leven hebt. De enige behandeling is een levenslang en streng glutenvrij dieet. Er zijn geen pilletjes die ervoor zorgen dat iemand met coeliakie wel gluten kan eten en ook acupunctuur, probiotica of hypnotherapie kunnen me écht niet genezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Ook interessant