Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is het verschil tussen glutenintolerantie en een tarwe-allergie?

wat-is-het-verschil-tussen-glutenintolerantie-en-een-tarwe-allergie.jpg

Een glutenintolerantie en een tarwe-allergie worden regelmatig door elkaar gehaald. Ze hebben allebei iets te maken met granen en zorgen ervoor dat je veranderingen moet doen in je dieet, maar zijn toch écht iets anders. We leggen uit hoe het zit.

Er wordt ook wel eens gesproken over een glutenallergie, maar dat bestaat eigenlijk helemaal niet. Wel kun je een tarwe-allergie hebben, of glutenintolerantie of -sensitiviteit.

Tarwe en gluten

Om het verschil tussen een tarwe-allergie en een glutenintolerantie te begrijpen, moeten we eerst kijken naar wat nu eigenlijk het verschil tussen tarwe en gluten is. Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en wordt in Nederland héél veel gebruikt. Een groot aantal producten in de supermarkt zit vol met tarwe. Niet alleen brood, pasta, koekjes en ontbijtgranen, maar ook aan veel sauzen, snoepjes en zélfs aan lippenstift is het toegevoegd.

Gluten is geen graan, maar de naam van een groep eiwitten. Die eiwitten komen van nature voor in een aantal granen: alle soorten tarwe (dus ook kamut, spelt en durum) maar ook rogge en gerst. Ook is haver vaak besmet met gluten en wordt daardoor meestal niet verdragen door mensen met coeliakie.

Lees ook:
Ilse heeft coeliakie: ‘Zelfs van een paar kruimels brood kan ik weken ziek zijn’

Tarwe-allergie

Als je een tarwe-allergie hebt, reageert je lichaam met een allergische reactie op een eiwit dat in tarwe zit. In grote lijnen zitten er vier verschillende eiwitten in tarwe: globuline, albumine, prolamine, en Glutenine. Die eerste twee zorgen meestal voor de klachten bij tarwe-allergie. Het immuunsysteem reageert op tarwe door het eiwit aan te vallen, waardoor er te veel histamine vrijkomt in je lijf. Dat kan zorgen voor vervelende symptomen. Denk aan huidklachten, maag en -darmklachten, vochtophopingen, luchtwegklachten en soms een anafylactische shock. Dat is een zeer ernstige allergische reactie, waarbij een snelle behandeling van levensbelang is.

Mensen met een tarwe-allergie moeten alle producten met tarwe vermijden. Ook andere tarwesoorten, zoals spelt en kamut, kunnen zij meestal niet eten zonder dat dit voor klachten zorgt. Andere glutenbevattende granen, zoals rogge of gerst, geven vaak weer geen klachten. Hoe vaak tarwe-allergie voorkomt is niet helemaal duidelijk, maar het wordt minder gezien dan glutenintolerantie of -sensitiviteit. Kinderen met een tarwe-allergie kunnen hier soms overheen groeien, wat bij coeliakie niet het geval is.

Glutenintolerantie

Mensen met glutenintolerantie kunnen niet tegen alle producten die gluten bevatten, waaronder dus voedingsmiddelen met tarwe erin. Maar ook alles met gerst, spelt, rogge en haver valt af. Hoewel de term glutenintolerantie in de volksmond los gebruikt wordt, is het officieel de term voor coeliakie. Coeliakie – dat spreek je uit als seuliakíé – is een chronische auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten eet, raakt het immuunsysteem van slag.

In plaats van dat de eiwitten als veilig gezien worden, ontstaat er een verkeerde reactie tijdens het verteren. Daarbij komen antistoffen vrij die het eigen weefsel aan gaan vallen; in dit geval het darmslijmvlies en de darmvlokken in de dunne darm. Uiteindelijk kan dat ervoor zorgen dat deze helemaal verdwijnen. Daardoor functioneert de darm niet meer goed en kunnen voedingsstoffen niet juist opgenomen worden.

Mensen met glutenintolerantie kunnen vergelijkbare klachten hebben als iemand met een tarwe-allergie. Een aantal van deze symptomen zijn vaak aanwezig: diarree of juist verstopping, extreme vermoeidheid, vitaminetekorten ondanks een gezond dieet, ondervoeding, botontkalking, misselijkheid of hoofdpijn. Coeliakie komt ongeveer bij één op de honderd mensen voor, al weten veel van hen dat niet. De diagnose coeliakie wordt gesteld met een bloedtest en een biopt van de dunne darm.

Glutensensitiviteit

Naast tarwe-allergie en glutenintolerantie (coeliakie), bestaat er ook nog glutensensitiviteit. Dit wordt ook wel non-coeliac gluten sensitivity (NCGS) genoemd. Er is nog vrij weinig bekend over glutensensitiviteit en de oorzaak hiervan. Artsen weten wel dat er mensen zijn met coeliakie-achtige klachten die geen coeliakie, tarwe-allergie of andere duidelijke aandoening hebben, maar zich beter voelen door een glutenvrij dieet.

Glutensensitiviteit kan (nog) niet vastgesteld worden met een bloedtest of darmonderzoek (biopt). Als tarwe-allergie en glutenintolerantie uitgesloten zijn, kan glutensensitiviteit onderzocht worden. Dit kun je alleen nog maar doen door – begeleid door een diëtist – eerst zes weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. Je arts vergelijkt dan de klachten in beide perioden om glutensensitiviteit vast te stellen of uit te sluiten.

Verschil glutenintolerantie en tarwe-allergie

Dat mensen tarwe-allergie en glutenintolerantie door elkaar halen is dus wel te begrijpen, maar eigenlijk zijn er best grote verschillen. Glutenintolerantie (coeliakie) is een auto-immuunziekte, terwijl tarwe-allergie zorgt voor een allergische reactie van het immuunsysteem. Zowel mensen met een tarwe-allergie als mensen met glutenintolerantie moeten een speciaal dieet volgen.

Bij tarwe-allergie moet je alle producten met tarwe erin laten staan, net als producten met tarwesoorten zoals spelt en kamut. Als je glutenintolerant bent, volg je een volledig glutenvrij dieet. Naast tarwe en tarwesoorten laat je dan ook gerst, rogge en haver links liggen in je dieet.

Er is een kleine uitzondering voor glutenvrij tarwezetmeel. Dit wordt soms gebruikt in glutenvrije producten. Dit is tarwezetmeel dat een aantal keer op een speciale manier gewassen is, waardoor de gluten ‘weggespoeld’ zijn. Deze zijn wel geschikt voor mensen met glutenintolerantie, maar niet voor mensen met tarwe-allergie. Een flinke puzzel dus, waardoor het niet zo gek is dat sommigen het niet uit elkaar kunnen houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nederlandse Coeliakie Vereniging, Allergieplatform
Beeld | Getty Images

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant