Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Oppassen: hierdoor kunnen sommige pompoenen giftig zijn

giftige-pompoen-zo-kom-je-erachter-of-je-een-eetbare-variant-hebt.jpg

Pompoen is hartstikke lekker, behalve als je een giftige te pakken hebt. Jaarlijks lopen tientallen mensen een pompoenvergiftiging op. Hoe kan het dat je soms met een giftige pompoen te maken hebt? Zo kom je erachter of jouw exemplaar wel of niet eetbaar is. 

En zo kun je herkennen of je last hebt van een pompoenvergiftiging. 

Een giftige pompoen herkennen

Helaas kun je met het blote oog niet zien of een pompoen wel of niet giftig is. En je kunt dit helaas ook niet ruiken. Je zult het alleen aan de smaak van de pompoen merken. Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is. Een eetbare pompoen hoort neutraal, lichtzoet of een beetje flauw te smaken. 

Giftige stoffen 

Een giftige pompoen komt aan zijn bittere smaak door cucurbitacines. Dat zijn giftige stoffen die voornamelijk door bijen worden verspreid. Die zorgen namelijk voor een kruisbevruchting tussen de eetbare pompoen en de niet-eetbare en giftige sierpompoen. Dit komt vooral veel voor als je in je eigen moestuin pompoenen kweekt. Overigens kunnen deze giftige stoffen ook voorkomen in de rest van de pompoenfamilie. Daar behoren bijvoorbeeld de meloen, courgette en augurk ook toe. Ook kun je de zaadjes van een zelfgekweekte pompoen beter niet opnieuw gebruiken in je moestuin, dit kan namelijk ook weer tot giftige exemplaren leiden. 

Lees ook: Restjes pompoen over? Maak er déze wondermiddeltjes voor je huid en haar mee

Pompoenvergiftiging 

Gelukkig komt het zelden voor dat een pompoen tot hele ernstige vergiftigingsklachten leidt. Toch ziet het Antigifcentrum van België jaarlijks tussen de 30 en 50 meldingen binnenkomen van mensen die toch een niet-eetbare pompoen hebben gegeten. Klachten die soms zelfs al bij een kleine inname optreden, zijn hevige buikpijn, overgeven, duizeligheid, hartkloppingen en bloederige diarree. En dat kan weer leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Neem in dit geval altijd contact op met de huisarts. En controleer dus voortaan altijd eerst een klein stukje pompoen om dit soort nare symptomen te voorkomen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Antigifcentrum
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant