Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

GGD waarschuwt voor gezondheidsrisico’s door nieuwe klimaatregels

ggd-waarschuwt-voor-gezondheidsrisicos-door-nieuwe-klimaatregels.jpg

Het kabinet moet volgens de GGD beter onderzoeken welke nadelen er kleven aan het nieuwe klimaatbeleid. De plannen die er liggen zouden volgens de gezondheidsinstellingen schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Het nieuwe klimaatbeleid zorgt ervoor dat de opwarming van de aarde wordt tegengegaan. Zo wil het kabinet de komende jaren meer investeren in windmolens en biomassacentrales. Daarmee voldoet Nederland aan de afspraken die op Europees niveau zijn gemaakt. Maar volgens de GGD moet er eerst goed worden onderzocht welke schadelijke gevolgen dit heeft voor de gezondheid.

Biomassa

De GGD waarschuwt onder andere voor het geluid dat gepaard gaat met windmolens. “We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren’’, zegt Arthur van Iersel, senior adviseur bij de overkoepelende GGD tegen het AD. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat biomassacentrales veel vervuilende uitstoot hebben.

Meer uitstoot

Alleen dit jaar al worden er maar liefst 628 centrales gebouwd. In deze centrales wordt energie opgewekt door het verbranden van hout. Volgens Europese wetenschappers zouden er tijdens deze verbranding meer broeikasgassen vrijkomen dan bij steenkool. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de luchtkwaliteit is volgens de onderzoekers niet precies bekend. “Bij kolen en gas kennen we het effect. Dat weten we bij biomassa nog niet. We hebben niet veel ervaring met grote centrales’’, zegt Van Iersel.

Mogelijke gevolgen

Er bestaan wel vermoedens dat de uitstoot van deze centrales gevolgen kunnen hebben voor de omwonenden. Bij een centrale die in 2016 werd geplaatst in Zwolle klaagden bewoners over grote rookwolken fijnstof die hoofdpijn, benauwdheid en kortademigheid veroorzaakten. De GGD pleit dan ook voor meer onderzoek. “Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan. Stel dat biomassacentrales echt heel schadelijk zijn, dan heb je twee opties. Of je moet ze niet bouwen, of je neemt maatregelen om de schadelijke effecten te beperken. Het belangrijkste is dat je vragen stelt en daar antwoorden op verzint.’’

Lees ook
Verontrustend: Nederland heeft grootste aantal astmapatiënten door slechte luchtkwaliteit

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant