vaccinatieafspraak Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

GGD roept op: maak alleen een vaccinatieafspraak als je aan de beurt bent

Mensen die in 1953 of eerder zijn geboren, jaarlijks een griepprik krijgen of om een andere reden aan de beurt zijn, mogen officieel een herhaalprik halen. Toch maken ook mensen die nog niet aan de beurt zijn een vaccinatieafspraak, merken ze bij de GGD.

En dat is niet de bedoeling, meldt een woordvoerder van belangenbehartiger GGD GHOR.

Vaccinatieafspraak voor je beurt

Ben je geboren in of voor 1953, word je elk jaar uitgenodigd voor de griepprik, werk je in de zorg of loop je om een andere reden meer risico om ziek te worden? Dan mag je officieel een herhaalprik tegen corona halen. Toch staan er regelmatig mensen in de rij die nog helemaal niet aan de beurt zijn. Opvallend: zij kunnen online wél een afspraak maken. Hoewel je volgens de website een uitnodigingsbrief moet hebben ontvangen, kun je na het invullen van je geboortejaar alsnog een afspraak maken. Volgens een woordvoerder van GGD GHOR is dat niet de bedoeling. “Als burgers de brief niet meenemen, worden ze geweigerd. Ook al hebben ze een afspraak. Dat is om een opstopping te voorkomen, want daar kunnen mensen die vanwege hun leeftijd, beroep of kwetsbaarheid die prik echt nodig hebben, door in problemen komen.”

Fout in het systeem

Dat mensen voor hun beurt een afspraak voor een herhaalprik kunnen maken, komt door een fout in het systeem. Volgens de woordvoerder is het softwareprogramma niet gemaakt voor miljoenen gebruikers. Bestuurskundige en publiciste Kirsten Verdel ziet waar het misgaat. “De site staat zaterdag open voor álle jaren tot en met 2005, maar dat is bedoeld voor zorgmedewerkers”, vertelt ze tegen de Telegraaf. “Daar ontbreekt echter een controlevraag over.” Zo kun je dus ook zónder officiële uitnodiging een afspraak maken. “Het kan best zijn dat mensen erin slagen om onder de geldende regels uit te komen, dat zie je helaas vaker”, aldus GGD GHOR. De belangenbehartiger roept mensen op om gewoon te wachten tot zij een uitnodigingsbrief ontvangen. Ook benadrukt de woordvoerder dat je op de vaccinatielocatie wordt gecontroleerd op je geboortejaar en je ter plekke de uitnodigingsbrief moet laten zien.

Herhaalprik

Sinds 13 september ontvangen mensen met een hoger risico om ziek te worden een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. Je krijgt dan een vernieuwd vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna, die beter beschermt tegen meer coronavarianten, waaronder omikron. Je kunt een herhaalprik halen als je laatste coronabesmetting of coronaprik minimaal drie maanden geleden is en je de basisvaccinaties hebt gehad. Daarmee wordt bedoeld: twee prikken met BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca of één prik met Janssen of één prik na een coronabesmetting. Nadat deze risicogroep aan de beurt is geweest, mag iedereen vanaf twaalf jaar een herhaalprik halen.

Bron | NOS, Telegraaf, Rijksoverheid

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden