null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

GGD gaf smekende kankerpatiënten vaccinatie voor hun beurt: ‘Schrijnend, maar dit kan en mag niet’

Voor je beurt een coronavaccin krijgen mag niet, maar gebeurt wel. Zo konden Brabantse GGD-medewerkers het vorige week niet over hun hart verkrijgen om twee om vaccinatie smekende kankerpatiënten weg te sturen.

Ze hadden geen voorrang of afspraak, dus eigenlijk ook geen recht op inenting met het coronavaccin. Toch kregen ze het.

Coronavaccin voor kankerpatiënten

Het AD schrijft dat het om een oudere man met leukemie en een jongere man met slokdarmkanker ging. Met een chemokuur en een ingrijpende operatie in het vooruitzicht, wilden zij -nu ze nog fit zijn- graag worden ingeënt. Maar voor kankerpatiënten geldt momenteel nog geen voorrang op het coronavaccin.

De oudere man kreeg met steun van zijn oncoloog en huisarts uiteindelijk toch een prik. En de jongere man bleef de hele dag zitten bij de GGD Brabant Zuidoost en kreeg uiteindelijk een van de vaccins die aan het einde van de dag over waren. Die gaan normaal gesproken naar (vaccinatie)medewerkers, maar een van hen stond haar prik aan de man af. Hartverwarmend natuurlijk, maar volledig tegen de regels in.

'Dit kan en mag niet'

Je kunt je misschien ook wel voorstellen waarom de GGD-medewerkers op dat moment een uitzondering maakten. Maar doe dit niet, instrueert Ellis Jeurissen, directeur van de GGD Brabant Zuidoost, haar medewerkers opnieuw. "Mijn medewerkers hebben wel honderd mensen aan de poort weggestuurd, omdat ze geen afspraak hadden. Deze twee zijn geholpen, vanuit goede bedoelingen. We hebben het ze vergeven", zegt ze tegenover het AD.

Jeurissen geeft toe in 'een ander soort schrijnende situatie' zelf ook weleens een uitzondering te hebben gemaakt. "En toch: dit kan niet en mag niet. Als ik toesta dat medewerkers op de vaccinatiestraat zelf gaan uitmaken wie een prik krijgt, dan komen ze in een spagaat terecht."

Wanneer zijn kankerpatiënten dan wel aan de beurt?

De volgorde van vaccinatie kan per week veranderen. Zo kregen naast zorgpersoneel in ziekenhuizen, verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg ook huisartsen, 60-plussers en mensen met obesitas al voorrang. Maar wanneer zijn mensen met kanker dan aan de beurt? Volgens het meest recente vaccinatieschema van de overheid is dit mogelijk vanaf maart. Dan staat de vaccinatie van 'mensen van 18 tot 60 jaar met medische indicatie' namelijk op de planning.

De Nederlandse Vereniging voor Hematologie laat aan het AD weten dat de regering al wel heeft besloten dat mensen met leukemie of andere vormen van bloedkanker voorrang moeten krijgen. De Gezondheidsraad pleit er ook voor om mensen met ziektes als ernstig nierfalen of een afweerstoornis met prioriteit te vaccineren. Net als mensen die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben ondergaan.

Is het coronavaccin veilig als je kanker hebt?

Heb jij kanker en twijfel je of het veilig is om je te laten vaccineren? Het Nederlands Kanker Instituut wijst erop dat er nog niets bekend is over een mogelijk extra risico op ernstige bijwerkingen. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis adviseert in elk geval om het vaccin wél te nemen. Ook als je een chemokuur, bestraling, immuuntherapie of operatie ondergaat. Overleg het in elk geval met je arts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Nederlands Kanker Instituut, kanker.nl, Rijksoverheid

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden