Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zwak voor gezouten karamel? Volgens wetenschappers kun je daar niks aan doen

zwak-voor-gezouten-karamel-dat-komt-volgens-wetenschappers-hierdoor.jpg

Kun jij de verleiding van gezouten karamel simpelweg niet weerstaan? Je bent niet de enige! Sinds deze smaak een paar jaar geleden opnieuw werd geïntroduceerd, zijn producten met gezouten karamel niet aan te slepen. Hoe kan het toch dat we hier met z’n allen zo’n zwak voor hebben?

Als we wetenschappers moeten geloven, heeft het niks met wilskracht te maken. Gezouten karamel zou namelijk een reactie in ons brein opwekken waar we weinig aan kunnen doen.

Gezouten karamel

Bij elke hap die we nemen vragen onze hersenen om méér, zo blijkt uit een experiment van de Universiteit van Florida. Voor het onderzoek schotelden wetenschappers 150 proefpersonen gezouten karamel voor. Dat zij maar niet genoeg konden krijgen van de mengeling van vet, suiker en zout bleek te wijten aan een fenomeen dat ook wel ‘hedonic escalation’ genoemd wordt.

Lees ook: Heb jij constant trek in chocolade? Dít is wat het betekent

Méér, meer en meer

Bij het eten van iets zoets, zouts of vets treedt er normaal gesproken een soort van gewenning op, waardoor we genoeg krijgen van de smaak. Wanneer we echter iets eten wat een combinatie bevat van alle drie de smaken, blijft ons brein bij elke hap naar méér vragen. Elke keer ontdekken onze smaakpapillen weer een andere smaak, waardoor er van gewenning geen sprake is.

Vergelijkbaar met drugs

Dat veel mensen gezouten karamel niet kunnen weerstaan, heeft dus alles te maken met het effect dat het goedje op hun brein heeft. Omdat vet, suiker en zout ieder afzonderlijk chemische reacties in het brein triggeren die vergelijkbaar zijn met een shot heroïne, werkt de mix van de drie als een superdrug: alles in je lijf schreeuwt om meer. Zelfs al zou je willen stoppen met eten, lukt het je gewoon niet… Herkenbaar?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | GoedGevoel
Beeld | iStock

Ook interessant