Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B3

dit-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-vitamine-b3.jpg

Er zijn een heel aantal vitainen die je lichaam heel hard nodig heeft, dat hoevel je vast niet meer te vertellen. Zo zijn de vitaminen uit het vitamine B-complex bijvoorbeeld belangrijk voor energievoorziening en het zenuwstelsel. Vitamine B3 is er eentje uit die categorie. Welke gezondheidsvoordelen heeft deze vitamine en wat gebeurt er bij een tekort?

Wij vertellen je alles over deze vitamine.

Waar is vitamine B3 goed voor?

Vitamine B3, ook wel niacine genoemd, is een in water oplosbare vitamine die veel gezondheidsvoordelen meebrengt. Je lichaam gebruikt het bijvoorbeeld voor de energievoorziening en de aanmaak van vetzuren. Die vetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten, je geheugen en concentratie. Daarnaast zorgt vitamine B3 voor een gezondere huid, speelt het een rol bij de werking van het zenuwstelsel en werkt het tegen vermoeidheid.

Voeding

Vitamine B3 komt voor in twee verschillende vormen, namelijk nicotinezuur en nicotinamide. De vitamine B3 die je binnenkrijgt uit voedsel en supplementen is voornamelijk aanwezig als nicotinamide. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die niacine, zoals vitamine B3 vaak genoemd wordt, bevatten. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, volkoren graanproducten, groenten, zaden, noten en aardappelen. Naast het eten van voeding waar niacine in zit, kan je lichaam het ook zelf aanmaken. Dat doet je lichaam uit het aminozuur tryptofaan, dat in alle eiwitten in voeding zit.

Lees ook:
Van tintelingen tot gevoelloosheid: zo schadelijk is een overschot aan vitamine B6

Bereiding

Vitamine B3 is oplosbaar in water, daarom kun je groenten die deze stof evatten het best koken in weinig water. Snijd daarnaast de stukken niet te klein, zodat de vitamine behouden blijft. Een voordeel: de vitamine gaat niet snel verloren bij hitte boven de 100 graden. Je kunt het dus prima koken, bakken en braden.

Tekort aan vitamine B3

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B3. Zo kun je huiduitslag en huidontstekingen krijgen. Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Een tekort aan niacine kan ook leiden tot de ziekte pellagra. Deze ziekte kan zorgen voor huidaandoeningen, diarree en zelfs dementie. Gelukkig is de kans daarop voor ons maar heel klein, hier in de westerse wereld. Ons eten bevat relatief veel vitamine B3, waardoor je niet snel last van zo’n ernstige deficiëntie zult krijgen.

In bepaalde landen waar mensen voornamelijk mais eten, is de kans op een tekort hoger. Dat komt doordat mais een bepaalde soort niacine bevat die niet goed kan worden opgenomen door het lichaam, waardoor je er dus minder van binnenkrijgt. Daarnaast zit er in mais bijna geen tryptofaan, waardoor het lichaam zelf geen niacine kan aanmaken. In dat geval kan het dus nodig zijn andere producten met vitamine B3 te eten/

Te veel niacine of nicotinamide

Een tekort komt in Nederland dus weinig voor, maar hoe zit dat met een te grote hoeveelheid aan vitamine B3 in je lichaam? Als je te veel supplementen met nicotinezuur inneemt, kan dat ervoor zorgen dat je bloedvaten verwijden. Hierdoor kun je last krijgen van opvliegers. Dit effect komt niet voor bij een te hoge dosering met nicotinamide. Als je een zeer grote hoeveelheid nicotinamide binnenkrijgt kan dat zorgen voor schade aan je ogen en je lever. Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende vitamine B3 binnen als je volgens de Schijf van Vijf eet, en zul je door regelmatig groente te eten niet snel een tekort oplopen. Ben je benieuwd naar de aanbevolen hoeveelheden? Je kunt het hier vinden.

Bron | Voedingscentrum, Gezondheidsplein
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant