Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Groen is gezond: 6 gezondheidsvoordelen van de natuur in gaan

groen-is-gezond-6-gezondheidsvoordelen-van-de-natuur-in-gaan.jpg

Een korte wandeling door de natuur heeft al een positieve invloed op de gezondheid. Wat maakt de natuur zo gezond? Hoogleraar immunologie Qing Li deed er onderzoek naar. En wat blijkt? Er zitten wel degelijks gezondheidsvoordelen aan het maken van een wandeling door de natuur.

We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Je slaapt beter

Proefpersonen die een boswandeling maakten van 2,5 kilometer, sliepen die nacht ruim een uur langer. Interessant detail: middagwandelingen verbeteren de slaapkwaliteit meer dan ochtendwandelingen.

2. Je krijgt een beter humeur en meer energie

Wandelen (in de stad of het bos) vermindert gevoelens van angst, somberheid en boosheid. Wandel je in de natuur, dan heeft dat ook een positief effect op je vitaliteit en energieniveau. Na een wandeling in het groen kom je blij en opgefrist thuis. Ook mentaal zijn er dus flink wat gezondheidsvoordelen van tijd doorbrengen in de natuur.

3. Het immuunsysteem krijgt een boost

Bij mensen die drie dagen en twee nachten in de bossen verbleven, steeg het aantal natuurlijke killercellen die virussen en tumorcellen kunnen opruimen met vijftig procent. Dit effect hield maar liefst dertig dagen aan. Korter in het bos verblijven geeft de killercellen ook al een boost.

Lees ook: Je buikspieren trainen tijdens het wandelen? Zo doe je dat

4. Je krijgt een beter geheugen

Mensen kunnen zich twintig procent meer herinneren na een wandeling door groen gebied. Bijzonder, toch?

5. Je piekert minder

Wandelen in de vrije natuur verdrijft niet alleen negatieve gevoelens, maar zorgt er ook voor dat positieve gedachten toenemen. Je gaat anders over dingen denken en ziet ze in een beter, positiever perspectief.

6. Je wordt socialer

In de natuur worden we eraan herinnerd dat we deel uitmaken van een groter geheel. Dit vergroot gevoelens van dankbaarheid. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat mensen zorgzamer en behulpzamer worden nadat ze afleveringen van Planet Earth hebben gezien of naar foto’s van adembenemend hoge bomen hebben gekeken.

Tekst | Otje van der Lelij
Fotografie | Getty Images

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-28 Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Ook interessant