Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van ghee

dit-zijn-de-verrassende-gezondheidsvoordelen-van-ghee.jpg

We smeren onze dagelijkse boterham al sinds jaar en dag met een lekkere laag roomboter. Of misschien gebruik jij wel liever margarine, als je wat op de lijn let. Toch wordt er nu steeds vaker gesproken over ghee, aangezien dat een stuk gezonder dan ‘normale’ boter zou zijn.

Wij zetten alle gezondheidsvoordelen van ghee voor je op een rij.

Wat is ghee?

Allereerst: wat is ghee eigenlijk? Het heeft een indrukwekkende naam, waardoor je haast zou denken dat het om een heel bijzonder superfood gaat. Nu ís het zeker gezond, maar in feite niets meer of minder dan een geklaarde boter. De eiwitten zijn verwijderd, waardoor je alleen het pure botervet overhoudt. En dit wordt ghee genoemd. Ghee wordt veel in India en omringde landen gebruikt en ook in de Ayurvedische levensstijl komt het vaak terug. Maar sinds een poos maakt deze geklaarde boter ook haar opmars in Nederland.

Hoe smaakt het?

Nu klinkt geklaarde boter niet echt smakelijk, dat snappen we best. Toch moet je je niet laten afschrikken, want ghee smaakt eigenlijk gewoon naar roomboter, met een wat nootachtige bijsmaak. Dus als je van die romige, vettige smaak houdt, zit je met ghee helemaal goed. Het is ook erg handig voor mensen met allergieën, want het bevat geen melkeiwitten of lactose. En hoe je het gebruikt? Simpel. Je kunt er gewoon mee bakken en braden, maar je kunt het dus ook inzetten als broodbeleg, in combinatie met zowel zoet- als hartigheid.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

De gezondheidsvoordelen van ghee zijn niet mis. Zo is het van nature een grote bron aan vitamine A, E en D, en is het ook nog eens rijk aan geconjugeerd linolzuur. En het stofje butyraat zorgt voor een gezond darmslijmvlies, waardoor de kans op darmkanker zelfs verkleind zou kunnen worden. Ook werkt ditzelfde stofje ontstekingsremmend, waardoor het zou kunnen beschermen tegen spijsverteringsproblemen, allergieën en auto-immuunziektes. En tot slot: als je geregeld last hebt van obstipatie, is het gebruik van ghee in de keuken ook een goed idee. Het stimuleert de spijsvertering en zou ook nog eens de vetverbranding stimuleren.

Bron | Vivonline, Moniquevandervloed
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

M27

Ook interessant