Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Er is een verrassend gezondheidsvoordeel ontdekt van blauwe bessen

blauwe-bessen-gezondheidsvoordeel.jpg

Blauwe bessen zijn niet alleen heel lekker door de yoghurt, in een cake of gewoon om zo te eten, ze zijn ook nog eens super gezond. We wisten al dat de besjes vol zitten met vitaminen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat blauwe bessen ook een ander verrassend gezondheidsvoordeel hebben. Ze zouden mensen met angsten kunnen helpen én je hersenen jong houden. 

Het nieuwe onderzoek, dat werd gepubliceerd door de American Journal Association, wijst uit dat het regelmatig eten van blauwe bessen hersenveroudering met ruim twee jaar kan beperken. 

Gezondheidsvoordeel blauwe bessen 

Blauwe bessen danken hun kleur aan een speciaal stofje: de flavonoïden in het fruit. Die flavonoïden zijn antioxidanten, en helpen onze hersenen in een goede conditie te houden. Samen met de grote hoeveelheid vitamine C en de andere antioxidanten in blauwe bessen, kunnen ze het niveau van cortisol in je hersenen stabiel houden. Cortisol is een stresshormoon dat effect heeft op onze hersenen, en onder andere zorgt voor angsten en somberheid. 

De antioxidanten uit blauwe bessen kunnen cellen die door het stresshormoon beschadigd zijn enigszins herstellen, en geven het gelukshormoon serotonine een boost. Door die combinatie kunnen de bessen ons dus helpen wanneer we last hebben van angsten.

Lees ook: Hoe erg is het als je geen fruit eet maar wel veel groenten?

Mentale veroudering voorkomen

Als we ouder worden krijgen we allemaal last van zichtbare veroudering, zoals rimpels en grijs haar. Het onderzoek toont aan dat die veroudering ook impact heeft op de functie van onze herensen. Ook dáár krijgen we meer rimpels. Antioxidanten in fruit, zoals blauwe bessen kunnen helpen een mentale achteruitgang te vertragen, vooral bij vrouwen. 

Het onderzoek zegt zeker niet dat blauwe bessen serieuze gezondheidsproblemen kunnen voorkomen of genezen, maar het kan nooit kwaad om af en toe eens een bakje van het fruit te eten. Niet alleen omdat ze erg lekker zijn, maar ook door dit nieuwe gezondheidsvoordeel. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Red Online
Beeld | iStock

Ook interessant