Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gezondheidsraad: voortaan alle 14-jarigen tegen meningokokken inenten

de-gevaarlijke-infectieziekte-meningokokken-komt-in-nederland-een-stuk-minder-voor.jpg

De Gezondheidsraad wil dat voortaan alle 14-jarigen tegen meningokokken C en W worden ingeënt. Om de opmars van de gevaarlijke ziekte in te dammen, was eerder besloten deze groep in 2018 en 2019 eenmalig te laten vaccineren. De raad adviseert het ministerie van VWS nu om dit elk jaar voor alle 14-jarigen te doen. Ook stelt ze voor de vaccinatie van jongeren op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.  

Sinds 1 mei 2018 worden baby’s van veertien maanden standaard ingeënt tegen meningokokkenziekten A, C, W en Y. Van de meningokokkenbacterie kunnen mensen ernstig ziek worden. De ziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. In Nederland zijn er per jaar ongeveer tweehonderd ziektegevallen.

Weinig bijwerkingen en groepsbescherming

In 2018 en 2019 krijgen ook jongeren tussen de 14 en 18 jaar eenmalig deze vaccinatie. De Gezondheidsraad wil nu dus dat dat elk jaar gaat gebeuren, zodat alle 14-jarigen worden ingeënt. Het vaccin is namelijk effectief, geeft weinig bijwerkingen en zorgt voor groepsbescherming. Ook adviseert de raad om het inenten op een leeftijd van veertien maanden te behouden. De prik beschermt voor minimaal vijf jaar.

Nog niet vaccineren tegen meningokokken B

De belangrijkste typen meningokokken zijn B, C en W. De Gezondheidsraad adviseert echter om het vaccin tegen meningokokken B niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het is nog onvoldoende bekend in hoeverre dit vaccin bijdraagt aan het terugdringen van het aantal ziektegevallen. Bovendien geeft het relatief veel bijwerkingen. Zo kan het hoge koorts veroorzaken, vooral bij zuigelingen. Bij zeer jonge kinderen kan dit zelfs leiden tot ziekenhuisopname.

Bron | Gezondheidsraad, deelditnietmetjevrienden.nl
Foto | iStock

Ook interessant